به گزارش خبرنگار آنا، نشست خبری شهرام یزدانی، مشاور آموزشی رئیسجمهور، صبح امروز (چهارشنبه، یک اسفند ۱۴۰۳) در مرکز تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی وزارت بهداشت برگزار شد.
یزدانی در این نشست، در پاسخ به سوال خبرنگار آنا درباره آخرین وضعیت بازنگری سهمیههای کنکور ۱۴۰۵ اظهار داشت که سهمیهها قابل دفاع هستند و افزود: سهمیه در تمامی کشورها وجود دارد و هیچ کشوری نیست که بدون سهمیه در سیستم آموزشی خود عمل کند. این سهمیهها با سه هدف عدالت، تنوعسازی و احترام اجتماعی ایجاد میشوند. برخی کشورها مانند ایالات متحده به منظور تنوعسازی از این روش استفاده میکنند.
وی ادامه داد: همه افراد باید از فرصتهای برابر برای تحصیلات عالی برخوردار باشند، اما برخی عوامل خارج از کنترل فرد هستند. باید تلاش کنیم تا قرعهکشی اجتماعی برای ورود به دانشگاه حذف شود و عدالت برقرار گردد.
یزدانی گفت: تنوع به این معناست که اگر زنان سفیدپوست وارد دانشگاه میشوند، باید به همان میزان مردان سیاهپوست نیز اجازه ورود داشته باشند.
مشاور آموزشی رئیسجمهور افزود: سهمیه مناطق در جذب دانشجویان به دانشگاه به درستی عمل میکند، اما در برخی موارد سوءتفاهمهایی وجود دارد. حدود ۳۰ درصد از دانشجویان پزشکی از طریق سهمیه به دانشگاهها راه مییابند. وزارت علوم طرح نهایی سهمیه بازنگری کنکور را به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال کرده و شورا در حال بررسی جزئیات آن است. بنابراین هنوز تصمیم نهایی برای بازنگری سهمیههای کنکور اتخاذ نشده و قرار است تمامی انواع سهمیهها به صورت جامع مورد بررسی قرار گیرند و نتیجه نهایی اعلام شود.
وی در ادامه به برنامههای دولت چهاردهم اشاره کرد و گفت: وقتی به آموزش نگاه میکنیم، آن را فراتر از مدرک تحصیلی میبینیم و این موضوع محوریترین پدیده اجتماعی است که در بسیاری از مسائل مطلوب قرار دارد.
یزدانی تأکید کرد که باید دسترسی عادلانه به آموزش کیفی فراهم شود و افزود: بسیاری از نظامات کشور بهطور مطلوب عمل میکنند.
رئیس مرکز تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی وزارت بهداشت ادامه داد: موفقیت در هر زمینهای از مسیر آموزش حاصل میشود. بیسوادی به عنوان یک مانع اجتماعی عمل میکند و میتواند تلههایی مانند فقر ایجاد کند.
وی گفت: بیسوادی منجر به محرومیت اجتماعی میشود و این دو یکدیگر را تشدید میکنند. اگر بخواهیم برای پیشرفت به توسعه همهجانبه دست یابیم، باید از آموزش و پرورش آغاز کنیم.
یزدانی بیان کرد: تحول در آموزش یکی از مهمترین اولویتهای دولت چهاردهم است و در این راستا در شرف یک تحول بزرگ هستیم.
وی افزود: به دنبال دسترسی عادلانه به تحصیلات هستیم، چرا که این حق همه فرزندان این سرزمین است و هیچکس نباید از آن محروم باشد. به عنوان مثال، اگر نگاه آموزش و پرورش به بیسوادی دانشآموزان مشابه نگاه مسئولان به مرگ زنان در زمان زایمان باشد، اتفاق بزرگی خواهد افتاد. در حال حاضر، ۹۰۰ هزار نوجوان در سنین ۶ تا ۱۸ سال از تحصیل محروم هستند.
وی تأکید کرد: رئیسجمهور به نهضت وسیع مدرسهسازی توجه ویژهای دارد و به صورت هفتگی جلسات مربوطه را برگزار میکند.
مشاور آموزشی رئیسجمهور گفت: اصلاحات کیفی نیز مسئله دوم برای حمایت از محرومیت فرزندان از سواد است. در حال حاضر، دانشآموزان و نوجوانان زندگی نمیکنند و تنها با امید به آینده تحصیل میکنند.
یزدانی با طرح این سوال که آیا تحصیلات میتواند مهارتهای فردی و هویتهای خاصی را در جوانان و نوجوانان شکل دهد، گفت: جواب خیر است و تاکنون اقدامی در این راستا صورت نگرفته است، اما آموزش و پرورش در حال اتخاذ تصمیمات مهمی در این زمینه است.
وی افزود: آموزش و پرورش نباید به انباشته شدن محفوظات و بدون معنی محدود شود. ادامه تحصیل به بهانهای برای افرادی تبدیل شده که قصد ورود به زندگی را ندارند و این مسئله در حال جهانی شدن است.
وی گفت: دیدگاه دولت چهاردهم بر ایجاد دسترسی همهجانبه و معنادار به آموزش متمرکز است و اگر این موضوع محقق شود، بسیاری از مشکلات کشور رفع خواهد شد.
رئیس مرکز تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی وزارت بهداشت به تعهدات جدید وزارت آموزش و پرورش برای تضمین کیفیت آموزش در صورت مجازی شدن مدارس اشاره کرد و گفت: ذات آموزش مجازی صرفاً مضمونی نیست و شیوع کرونا فرصتی برای ایجاد زیرساختهای آموزشی فراهم کرد که یکی از پیشرفتهترین زیرساختها در کشورهای توسعهیافته به شمار میرود و این تهدید به فرصتی تبدیل شده است.
یزدانی ادامه داد: در حال حاضر، تحولی جدی در آموزش و پرورش در حال وقوع است تا سیستم آموزشی به سمتی پیش برود که دانشآموزان، چه به صورت مجازی و چه حضوری، یادگیری معکوس داشته باشند و ارتباط مؤثر دوطرفه بین معلمان و دانشآموزان برقرار شود. سوالات محرک تفکر هستند، به این معنا که دانشآموزان در خانه محتوای آنلاین را مشاهده کنند و در مدارس پرسش و پاسخ داشته باشند که این موضوع به عنوان برنامه جدید وزارتخانه مطرح است.
رئیس مرکز تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی وزارت بهداشت افزود: آموزش نظری با استفاده از بستر مجازی قابل جبران است، اما کسب تجربه در محیطهای واقعی بسیار حائز اهمیت است و بیتوجهی به آن میتواند به نظام آموزشی وزارت بهداشت آسیب برساند.
عواقب افزایش ظرفیت پزشکی بدون تامین زیرساختها
مشاور آموزشی رئیسجمهور در ادامه به عواقب افزایش ظرفیت پزشکی بدون تامین زیرساختها اشاره کرد و گفت: تعیین ظرفیت دانشگاهها یا تعداد پزشکان مورد نیاز در کشور موضوعی نیست که به سادگی در یک جلسه تصمیمگیری شود؛ زیرا این مسئله کاملاً علمی است و نیاز به کارشناسی دقیق دارد.
یزدانی افزود: سرانه پزشک در ایران به ازای هر ۱۰ هزار نفر، ۱۶ پزشک است. علاقه پزشکان عمومی به ورود به تخصص کاهش یافته و با مشکل صندلی خالی مواجه هستیم و پذیرش پزشک عمومی به عنوان راهحل نادرست نباید مورد قبول قرار گیرد.
رئیس مرکز تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی وزارت بهداشت گفت: مشکلاتی مانند کلاسهای شلوغ و خوابگاههای ناکافی برای دانشجویان در دوره بالینی به وفور دیده میشود. برای اینکه فردی که وارد دوره بالینی شده به صلاحیت حرفهای برسد، باید ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ ساعت تجربه عملی تحت نظارت پزشکان در محیط واقعی کار داشته باشد.
یزدانی ادامه داد: در حال حاضر، دانشجویان پزشکی با کمبود بیمار مواجهاند که این مسئله به کیفیت آموزش پزشکی آسیب میزند و تعداد زیاد دانشجویان باعث میشود که تجربه کمتری کسب کنند.
مشاور آموزشی رئیسجمهور اظهار داشت: فرایند تعیین تعداد دانشجوی پزشکی باید به صورت علمی انجام شود و برنامهریزی امروز نیست، بلکه باید کمبود پزشک را بر اساس تخمین هفت سال آینده تعیین کنیم، یعنی باید هفت سال پیش نسبت به مسائل امروز تصمیمگیری میکردیم.
وی با اشاره به اهمیت ترویج آموزش پزشک متخصص، گفت: در سال ۱۴۰۰، هشت هزار دانشجو در رشته پزشکی پذیرش شد و هر سال باید ۲۰ درصد به این تعداد افزوده میشد، اما به دلیل کمبود منابع و زیرساختها در سال ۱۴۰۴، تعداد پذیرش دانشجویان پزشکی کمتر از ۲۰ درصد خواهد بود؛ زیرا در سالهای گذشته بیش از ۲۰ درصد پذیرش داشتیم و جلوتر از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی پیش رفتهایم و با جذب دانشجو در سال ۱۴۰۴، ۱۶ هزار دانشجوی پزشکی را تأمین خواهیم کرد.
تعیین تکلیف نحوه تاثیر معدل در کنکور ۱۴۰۴
یزدانی در پایان گفت: تاثیر قطعی معدل یازدهم و دوازدهم برای کنکور ۱۴۰۴ تایید شده، اما جزئیات بررسی آن به شورای آموزش و پرورش واگذار شده و نتایج نهایی روز شنبه، چهارم اسفند اعلام خواهد شد.
برای اطلاع از سایر اخبار و اطلاعیههای مربوط به کنکور ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵، حتما نوتروفیل را دنبال کنید.