شاید برخی از شما احساس کنید که با شروع از ابان برای کنکور، فرصت موفقیت را از دست دادهاید. درصورتیکه با برنامهریزی دقیق، تلاش مستمر و روحیه قوی، میتوان حتی در کمترین زمان ممکن به موفقیت رسید. برای برنامهریزی دقیق برای شروع از آبان ماه برای کنکور باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
- با در نظر گرفتن سطح تحصیلی، در یک آزمون آزمایشی شرکت کرده و بر اساس بودجهبندی آن مطالعه کنید.
- همزمان با مطالعه تستی، برای امتحانات نهایی تشریحی نیز آماده شوید.
- دروس عمومی را با توجه به ضریب در برنامه مطالعاتی خود قرار دهید تا سوابق تحصیلی خوبی داشته باشید.
- در برخی از کلاسهای مدرسه که با ریتم مطالعه و برنامه شما همخوانی ندارند شرکت نکرده و آن را با کلاسهای آموزشگاههای دیگر جبران کنید.
در ادامه جزئیات این موارد را بررسی میکنیم تا مشکل هماهنگکردن دروس مدرسه و مطالعه کنکوری برایتان کمرنگتر شود. البته داوطلبانی که با مشاوره کنکور پیش میروند، در این موارد مشکلی ندارند و بر اساس یک برنامهریزی منسجم به مسیر خود ادامه میدهند. شما هم میتوانید از طریق لینک مشخص شده، برای داشتن یک مشاور رتبه برتر فرم پر کنید تا کارشناسان نوتروفیل با شما تماس بگیرند و مناسبترین گزینه را به شما معرفی کنند.
آیا با شروع از آبان برای کنکور میتوان موفق شد؟
حالا که مدارس شروع شده و به ماههای مهر و آبان رسیدیم، شاید فکر کنید زمان اصلی خود را از دست دادهاید و دیگر امیدی به موفقیت نیست. اما یادتان باشد، ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است. بهعلاوه که 9 ماه هم زمان کمی نیست و با یک برنامهریزی اصولی و کمی تلاش و پشتکار، هر چیزی امکانپذیر میشود.
البته به شرطی که همه حاشیهها را کنار بگذارید و سفتوسخت به مطالعه کنکوری بچسبید. تا امروز به اندازه کافی استراحت کردهاید، به این فکر کنید با 9 ماه تلاش به رتبه دلخواه خود میرسید.
اهمیت برنامه ریزی برای شروع کنکور از آبان
بر اساس تجربیات من اغلب دانشآموزانی که در مهر و آبان شروع میکنند، برای هماهنگی بین برنامه دبیران مدرسه و بودجهبندی آزمونها به مشکل برمیخورند. چون برنامه آموزشی و مطالعاتی مدرسه فقط برای پایه خاصی طراحی شده؛ اما بودجهبندی آزمونها بر اساس مطالب 3 پایه متوسطه است. پس تکلیف چیست؟
در این موارد اگر میخواهید با شروع از آبان برای کنکور به نتایج خوبی برسید، باید بر اساس برنامهریزی که در واقع نقشه راه موفقیت شما در کنکور است و با نظم و ترتیب مطالعه کنید. همانطور که در مقاله نحوه برنامه ریزی برای کنکور گفتیم، با داشتن یک برنامهریزی دقیق، میتوانید زمان خود را به بهترین شکل مدیریت کنید و با اولویتبندی به همه دروس بپردازید.
اگر جزو دانشآموزانی هستید که پایه ضعیفی دارید یا از قبل مطالعه نکرده یا تست نزدهاید، باید کتابها را به دو نیم سال تقسیم کنید. قبل از امتحانات ترم اول پایه دهم و نیمسال اول دوازدهم را بخوانید و از بهمن به بعد به دروس یازدهم و نیمسال دوم دوازدهم مسلط شوید.
برنامه اصولی چه ویژگیای دارد؟
یک برنامهی اصولی و کارآمد باید از پنج بخش کلیدی تشکیل شود:
۱. بازه مطالعاتی
در این بخش، لازم است بر اساس تواناییها و نیازهای خود مباحث مورد مطالعه را تعیین کنید. همچنین، مقدار زمانی که برای تمرین تستهای آموزشی نیاز دارید، باید بهدقت مشخص شود. این مرحله سنگ بنای اولیهی یادگیری است.
۲. بازه مرور
مرور مباحثی که مطالعه کردهاید، اهمیت فراوانی دارد. برای این منظور، بازههای مرور با فاصلههای مشخص در برنامه بگنجانید. این بازهها باید به شکلی طراحی شوند که به شما کمک کنند مطالب بهدرستی در ذهنتان تثبیت شوند و با مرور اصولی، تسلطتان افزایش یابد.
۳. بازه آزمون
آزمونها، بخش مهمی از هر برنامهی یادگیری هستند. با اختصاص بازههایی برای آزمون دادن، میتوانید میزان پیشرفت خود را ارزیابی کنید. آزمونها به شما نشان میدهند که بازههای مطالعه و مرور تا چه اندازه موثر بودهاند و در چه مباحثی تسلط بیشتری دارید یا به تقویت بیشتری نیازمندید. به یاد داشته باشید که مطالعه بدون آزمون بیمعنی است.
۴. بازه رفع اشکال
آزمون دادن بدون رفع اشکال، اتلاف وقت خواهد بود. پس از هر آزمون، باید زمان مشخصی را به رفع اشکالات اختصاص دهید. به عنوان مثال، اگر در آزمون متوجه شدید که در مباحثی مانند مبحث سوم فیزیک ضعف دارید، این زمان را برای برطرف کردن آن اختصاص دهید.
۵. بازه استراحت و تفریح
این بخش اغلب نادیده گرفته میشود، اما ضروری است. هر انسانی برای حفظ شادابی و جلوگیری از فرسودگی نیاز به استراحت و تفریح دارد. برنامهای که زمانهایی برای استراحت و تفریح در نظر نگرفته باشد، ممکن است باعث خستگی مفرط و کاهش بازدهی شما شود. تفریحات برنامهریزیشده به شما کمک میکنند تا روند یادگیری را با انرژی و انگیزهی بیشتری ادامه دهید.
نمونه برنامهریزی رشته ریاضی
برای برنامهریزی اصولی در رشته ریاضی، حتماً به پیوستگی مطالب دقت کنید. البته در کنکورهای سال اخیر، حدود 50 درصد تستها از پایه دوازدهم طرح شده بود. اما این نکته را هم در نظر بگیرید یادگرفتن مطالب دوازدهم در گرو تسلط به برخی مباحث دهم و یازدهم است. برای اطلاع از بخشهای به هم مرتبط دروس این رشته حتماً از مشاوره کنکور ریاضی کمک بگیرید. با کلیک روی لینک مشخص شده، از تجربه کسی که قبلاً مسیر مشابهی را طی کرده بهره ببرید و موفق شوید.
نام درس | چند روز در هفته |
---|---|
فیزیک | هر روز هفته، روزی 1 ساعت و نیم، دو روز در میان مرور و جمع بندی |
شیمی | هر روز هفته، روزی 1 ساعت و نیم، دو روز در میان مرور و جمع بندی |
حسابان | هر روز هفته، حداقل روزی 1 ساعت و نیم، مرور و جمع بندی آخر هفته |
گسسته، آمار و احتمال | هر روز هفته، حداقل روزی 2 ساعت، دو روز در میان مرور و جمع بندی |
نمونه برنامهریزی رشته تجربی
اغلب بچههای تجربی برای رشتههای پزشکی و پیراپزشکی رقابت میکنند. اما احتمال قبولی در این رشتهها با شروع از آبان برای کنکور چندان زیاد نیست. مگر اینکه با مشاوره کنکور تجربی برنامه فشردهای را پیش بگیرید که از هر نظر استاندارد و آزموده شده باشد. پس اگر شما هم به پزشکی فکر میکنید، برای ارتباط با مشاوران رتبه برتری نوتروفیل روی لینک کلیک کنید.
نام درس | چند روز در هفته |
---|---|
شیمی | هر روز هفته، روزی یک ساعت و نیم، مرور و جمع بندی دو روز در هفته |
فیزیک | هر روز هفته، روزی یک ساعت و نیم، مرور و جمع بندی دو روز در هفته |
زیست | هر روز هفته، حداقل روزی دو ساعت، مرور و جمع بندی آخر هفته |
ریاضی | هر روز هفته، روزی یک ساعت و نیم، مرور و جمع بندی دو روز در میان |
زمین شناسی | هر روز هفته، روزی نیم ساعت، مرور و جمع بندی دو روز در هفته |
نمونه برنامهریزی رشته انسانی
شاید شروع از ابان برای کنکور انسانی چالش کمتری از سایر گروههای آزمایشی داشته باشد. زیرا اغلب درسها حفظی جات هستند؛ مخصوصا اگر در طول پایه دهم و یازدهم همه قسمتها را به خوبی مطالعه کرده باشید. اما اگر به هر دلیلی در برخی از بخشهای دروس ضعف دارید، حتما از مشاوره کنکور انسانی کمک بگیرید. با کلیک روی لینک علاوه بر آشنایی با ویژگی مشاوران نوتروفیل، میتوانید 11 توصیه مهم مشاوران کنکور انسانی نوتروفیل برای داوطلبان را نیز مطالعه کنید.
نام درس | چند روز در هفته |
---|---|
عربی | هر روز هفته، روزی یک ساعت و نیم، مرور و جمع بندی دو روز در هفته |
علوم و فنون | هر روز هفته، روزی یک ساعت و نیم، مرور و جمع بندی دو روز در هفته |
تاریخ | 6 روز در هفته، حداقل روزی دو ساعت، مرور و جمع بندی آخر هفته |
ریاضی | 3 روز در هفته، روزی 2 ساعت، مرور و جمع بندی برای آخر هفته |
فلسفه و منطق | هر روز هفته، روزی نیم ساعت، مرور و جمع بندی دو روز در هفته |
ویژگیهایی که برای موفقیت در شروع از آبان برای کنکور ضروری است
بسیاری از شما دانشآموزان این سوال را مطرح میکنید که ایا میشود از ابان برای کنکور شروع کرد؟ بله! اما برای موفقیت از آبان ماه داشتن یکسری ویژگیها ضروری است.
۱. خودباوری حقیقی
خودباوری به معنای شناخت واقعی از تواناییها و کاستیهای خود است، نه داشتن باورهای کاذب یا تظاهر به اینکه همه چیز همیشه عالی است. خودباوری به این معناست که فرد به خوبی میداند چه ویژگیهای مثبتی دارد و همچنین از نقاط ضعف خود آگاه است. علاوه بر این، او به سختیها و چالشهای مسیر کنکور واقف بوده و با درک عمق رقابت، قدم در این راه میگذارد.
۲. نترسیدن از شکست
دانشآموزانی که در شروع از ابان برای کنکور به موفقیت دست مییابند، از شکست خوردن نمیهراسند؛ آنها میدانند که بدون تلاش، شانس موفقیت بسیار کم است. این افراد میپذیرند که ممکن است نتیجه به دست نیاورند، اما با تلاش میکوشند که شرایط را به نفع خود تغییر دهند.
۳. پرهیز بهانهجویی
در مسیر پرچالش کنکور، بهترین راه رسیدن به هدف، پرهیز از بهانهگیری و تقویت روحیه عملگرایی است. وقتی با مشکلی مواجه میشوید، به جای بهانهجویی، به دنبال راهحل باشید و برای رفع مشکل دست به اقدام بزنید. این نگرش به شما کمک میکند تا از مشکلات عبور کنید و به هدف خود نزدیکتر شوید.
۴. پایبندی به نظم و برنامهریزی
داشتن برنامهریزی و پایبندی به آن یکی از مهمترین عوامل موفقیت در کنکور است. این به معنای داشتن یک برنامه منسجم است، نه لزوماً اینکه خود فرد برنامهریز خوبی باشد. بیشتر به این معناست که اگر مشاور برنامهای را برایتان طراحی میکند، به آن پایبند باشید و تمام موارد آن را اجرا کنید.
چرا مدیریت زمان در این شرایط اهمیت دارد؟
درست است که گفتیم حتی با شروع از ابان ماه برای کنکور هم میتوان به هدف رسید؛ ولی بد نیست کمی هم واقعبین باشیم. در نتایج کنکور سالهای اخیر، تعداد انگشت شماری از داوطلبان موفق شدهاند با مطالعه در زمان محدود به رتبههای خوب برسند. این موارد هم اکثرا یا پایههای قوی داشتند یا اینکه در فرصت باقیمانده، همه زمان و انرژی خود را وقف کنکور کردند.
با این تفاصیل اگر میخواهید شما هم جزو این نمونههای محدود باشید، باید حتی یک ساعت را هم غنیمت بدانید و مدیریت زمان را جدی بگیرید. در ادامه به مواردی اشاره میکنیم تا به ارزش زمان باقیمانده پی ببرید:
- تعداد زیاد مباحث درسی و زمان کم برای مطالعه، اهمیت مدیریت زمان را دوچندان میکند.
- کمبود زمان میتواند باعث افزایش استرس و اضطراب شود که بر روی یادگیری تاثیر منفی میگذارد.
- با مدیریت زمان، میتوانید به همه دروس به اندازه کافی زمان اختصاص دهید و روی یک درس تمرکز نکنید یا مجبور به حذف بخشهای زیادی از کتاب نشوید.
نقش آزمونهای آزمایشی برای نتیجه گرفتن از زمان محدود
آزمونهای آزمایشی، شبیهساز کنکور اصلی هستند و نقش بسیار مهمی در موفقیت داوطلبان دارند. شرکت در این آزمونها و تحلیل دقیق نتایج آنها، به شما کمک میکند تا نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کرده و برای رفع آنها برنامهریزی کنید. اما فکر میکنید کدام آزمون برای شما مفیدتر است؟
بر اساس تجربه مشاوران نوتروفیل یک آزمون آزمایشی زمانی اثربخش است که مناسب سطح شما باشد. مخصوصاً در چنین مواردی که با محدودیت زمان مواجه هستید. بعد از شناسایی و ثبتنام در یکی از آزمونهای معتبر، میتوانید بر اساس بودجهبندی آن برنامهریزی کنید تا بهموقع تمام مطالب را به پایان برسانید.
البته اگر پایه ضعیفی دارید و تا به حال فرصت مطالعه و تستزنی نداشتید، باید زمان بیشتری را برای مطالعه در نظر بگیرید تا هم مطالب پایه را مرور کنید و هم به درسهای دوازدهم برسید. به همین دلیل ممکن است به بعضی از بودجهبندی آزمونها نرسید.
بهاینترتیب انتخاب آزمونهایی که پیشروی کندتری دارند و تعداد آزمون کمتری در ماه برگزار میکنند میتواند نتیجه بهتری برای شما داشته باشند. اما حتی اگر به برخی از بودجهبندیها نرسیدید با کمک یک فرد با تجربه، برخی از بخشها را حذف کنید و روی مباحث مهمتر متمرکز شوید. البته اگر برنامه خود را بهموقع اجرا کنید، میتوانید در زمانهای جبرانی که در نظر گرفتید به این قسمتهای حذف شده برسید.
در کلاسهای مدرسه شرکت کنیم یا همه زمان را به مطالعه کنکور اختصاص دهیم؟
شرکت در کلاسهای مدرسه به سبک مطالعه شما و الگوی آموزشی دبیران مدرسه بستگی دارد. زیرا روش آموزشی و امتحانگرفتن برخی دبیران، از فضای کنکور فاصله زیادی دارد و کمک چندانی به موفقیت شما در کنکور نمیکند. پس توصیه میشود بعد از شناخت کامل دبیر مربوطه و بررسی میزان همخوانی روش آموزشی آن با سبک مطالعه شما، برای شرکت در کلاس تصمیم بگیرید.
در صورتی که برای شما مناسب است و به شما کمک میکند تا درسهای دوازدهم را همزمان با بودجهبندی آزمونها مطالعه کنید یا برای برگزاری امتحانات کلاسی، علاوه بر سوالات تشریحی روی سوالات تستی هم تاکید دارد، حتماً در کلاس حضور داشته باشید. اما اگر خلاف این موارد است، بهترین کلاسها یا ویدئوهای آموزشی را شناسایی کرده و بهجای مدرسه جایگزین کنید.
البته مواردی هم وجود دارد که داوطلب علاوه بر کلاسهای مدرسه، در انواع کلاسهای آموزشی هم شرکت میکند و بعد از پایان مدرسه بیشتر زمان خود را درگیر حضور در کلاسهای خصوصی و ویدئوهای آموزشی میشود.
در چنین مواردی داوطلب فقط زمان مطالعه خود را بالا برده؛ اما برای مرور مطالب و حل تست و تمرین وقت در نظر نگرفته است. در این صورت امکان فراموشی مطالب بسیار زیاد است؛ زیرا تمرین و تکراری برای تثبیت مطالب صورت نگرفته است.
این کلاسهای اضافه در صورتی مفید است که سر کلاس فعال باشید و همزمان با تدریس، از مباحث نکتهبرداری کنید. همچنین سوالات را قبل از استاد حل و راههای مختلف را برای آن امتحان کنید.
در صورت شروع از آبان برای کنکور باید درسهای عمومی را حذف کرد؟
با توجه به تغییرات کنکور و دروس امتحان نهایی و اینکه امتحانات پایه یازدهم هم علاوه بر دوازدهم نهایی شده است، باید از ابتدای سال در کنار دروس تخصصی، همه یا یکی از درسهایی عمومی مثل ادبیات را در برنامه مطالعه روزانه بگنجانید. این کار برای کسب نمرههایی خوب در سوابق تحصیلی شما ضروری است. بهاینترتیب همزمان با کنکور برای امتحان نهایی هم آماده شدهاید.
از آبان شروع کن، به رتبه دلخواه برس
حتی اگر از مهر و آبان، مطالعه کنکوری را شروع کردید، باز هم ناامید نباشید؛ زیرا با برنامهریزی دقیق، تلاش مستمر و استفاده از تکنیکهای مطالعه موثر، میتوانید به موفقیت در کنکور دست پیدا کنید.
به یاد داشته باشید، هیچچیز غیرممکن نیست. شروع ا ابان برای کنکور 1404، با شرکت در آزمون آزمایشی مناسب و کمکگرفتن از مشاوره تحصیلی در کنار اراده قوی، میتوانید به رتبه دلخواه ختم شود.
سوالات متداول
آیا شروع از آبان برای کنکور 1404 دیر است؟
خیر با توجه به مواردی که در مقاله بررسی کردیم، رسیدن به رشته و دانشگاه خوب غیرممکن نیست.
در صورت شروع از آبان دروس تخصصی دوازدهم را باید چطور مطالعه کرد؟
دروس تخصصی سال دوازدهم، باید بر اساس بودجهبندی آزمونآزمایشی مطالعه شوند.
اولویتبندی درسهای عمومی سال دوازدهم باید چگونه باشد؟
باید زمانی از مطالعه کنکوری را به درس ادبیات اختصاص دهید؛ زیرا حجم و ضریب بالایی دارد. لغات زبان در اولویت دوم قرار دارند و بعد از تسلط بر این دو درس، حتما سایر درسهای عمومی را نیز مطالعه کنید تا سوابق خوبی داشته باشید.