تا به حال به این فکر کردهاید که چه کسی پشت طراحی و ساخت شهرهای مدرن و پویای امروزی ما است؟ چه کسی خیابانها، میدانها، پارکها و ساختمانهایی را که در آنها زندگی، کار و تفریح میکنیم را، طراحی میکند؟ پاسخ این سوال مهندسان شهرسازی هستند!
مهندسی شهرسازی رشتهای جذاب و پویا است؛ که در آن خلاقیت، علم و فناوری برای خلق فضاهای شهری زیبا، کارآمد و پایدار به کار گرفته میشوند. اگر بهدنبال شغلی هستید که در آن بتوانید به جامعه خود کمک کرده، در دنیایی پویا و پر جنبوجوش کار کنید و با چالشهای روزافزون شهرنشینی مانند ترافیک، کمبود مسکن و آلودگی هوا روبرو شوید، مهندسی شهرسازی میتواند انتخابی ایدهآل برای شما باشد.
در این محتوا، سفری به دنیای مهندسی شهرسازی خواهیم داشت و با این رشته جذاب، وظایف مهندسان شهرساز، بازارکار این رشته و مسائلی که باید برای ورود به این رشته در نظر بگیرید، آشنا خواهید شد. همراه ما باشید تا دریابید که چگونه میتوانید با خلاقیت و تخصص خود، به خلق شهرهای رؤیایی آینده کمک کنید!
معرفی رشته مهندسی شهرسازی + معایب و مزایا
آیا به ساختوساز و طراحی فضاهای شهری علاقه دارید؟
از انجام کارهای عملی و پروژههای چالشبرانگیز لذت میبرید؟
اگر پاسختان به این سوالات مثبت است، مهندسی شهرسازی بهعنوان یکی از رشتههای ریاضی فیزیک، میتواند رشتهای ایدهآل برای شما باشد! مهندسی شهرسازی رشتهای جذاب و پویا است که در آن خلاقیت، علم و فناوری برای خلق فضاهای شهری زیبا، کارآمد و پایدار به کار گرفته میشود. مهندسان شهرساز با در نظر گرفتن نیازهای اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی، اقدام به طراحی و توسعه شهرها میکنند. آنها در این مسیر با متخصصان رشتههای مختلفی مانند مهندسی عمران، معماری، ترافیک، جامعهشناسی و اقتصاد هم همکاری میکنند.
مزایا | معایب |
نوپا بودن و داشتن بازار کار خوب | یکی از معایب آن عدم آگاهی دانشجو هنگام ورود به این رشته است و بههمین دلیل ممکن است ناامید شود. |
میانرشتهای بودن که سبب بازار کار گسترده میشود. |
وظایف یک مهندس شهرساز
مهندسی شهرسازی فقط به طراحی و تهیه نقشهها خلاصه نمیشود. این رشته جذاب، قلمرویی وسیع را در بر میگیرد که در آن خلاقیت، علم و فناوری در هم آمیخته و به خلق فضاهای شهری زیبا، کارآمد و پایدار میانجامند. از وظایف کلیدی آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراحی و تهیه نقشهها و طرحهای جامع و تفصیلی شهر
- انجام پروژههای عمرانی شهری
- تایید نقشههای ساختوساز
- ارائه مشاوره به برنامهریزان و مدیران شهری
- برنامهریزی، طراحی و اجرای پروژههای شهرکسازی
- طراحی و مدیریت سیستمهای حملونقل شهری
- بررسی مشکلات و محدودیتهای شهری و تلاش برای رفع یا به حداقل رساندن آنها
- برنامهریزی، طراحی و مدیریت شبکههای زیرساختی
- طراحی اولیه خیابانها و معابر برای افزایش امنیت شهروندان
چه درسهایی از دوره دبیرستان در رشته مهندسی شهرسازی کاربردیتر هستند؟
مهندسی شهرسازی رشتهای میانرشتهای است که از علوم و دانشهای مختلفی بهره میبرد. اگر قصد دارید در این رشته تحصیلی موفق شوید، لازم است در دبیرستان روی دروس زیر تمرکز بیشتری داشته باشید:
- ریاضی
- هندسه
- آمار و احتمالات
علاوه بر دروس پایه، تسلط به دروس علوم انسانی و اجتماعی نیز برای موفقیت در مهندسی شهرسازی ضروری است:
- تاریخ و جغرافیا
- مطالعات اجتماعی
- جامعهشناسی و روانشناسی
- مدیریت
حالا که میدانید باید روی کدام درسها تمرکز کنید میتوانید از یک ابزار مناسب هم برای برنامهریزی بهتر کمک بگیرید. این ابزار تخمین رتبه کنکور است که شما میتوانید با کمک آن متوجه شوید الان در چه شرایطی هستید تا برای آن برنامهریزی کنید.
دروس رشته شهرسازی در دوره کارشناسی
در ادامه معرفی و بررسی رشته پرطرفدار مهندسی شهرسازی بهتر است بدانید در دانشگاه قرار است چه دروسی را بگذارنید.
نوع دروس | جزئیات |
پایه | درآمدی بر شهرشناسیدرک و بیان محیط شهریکاربرد هندسه در شهرسازیکاربرد ریاضیات در شهرسازیمبانی جغرافیامبانی اقتصادبومشناسی طبیعی و انسانیکارگاه بیان تصویریزبان تخصصی مبانی جامعهشناسی |
اصلی | کاربرد نقشهبرداریکاربرد رایانه در شهرسازی اقتصاد شهریتاریخ و فرهنگ شهرنشینی ایرانتاریخ و فرهنگ شهرنشینی جهانآشنایی با مبانی معماری و ساختمانمبانی مهندسی شبکه حملونقلکارگاه مهندسی شبکه حمل و نقلمبانی مهندسی تأسیسات شهریکارگاه مهندسی تأسیسات شهریطراحی و کاربرد نظام اطلاعات حقوق و قوانین شهریآشنایی با مصالح و ساختآمار و روشهای کمی در شهرسازیجغرافیای شهریجامعهشناسی شهریکارگاه مطالعات شهری |
تخصصی | مبانی و روشهای برنامهریزی شهریمبانی و روشهای طراحی شهریکارگاه طراحی شهریکارگاه برنامهریزی شهری (کاربری زمین) کارگاه آمادهسازی زمینکارگاه برداشت کاربریمبانی و روشهای برنامهریزی مسکنکارگاه برنامهریزی مسکنمدیریت و سازمان اجرایی شهریکارگاه طرحهای اجراییشناخت فضاهای شهری ایرانروش تحقیق در شهرسازیطرح نهایی |
اما شاید در تحقیقات خود متوجه شده باشید که بین رشته مهندسی شهرسازی، معماری و مهندسی عمران که همگی زیرشاخه رشتههای ریاضی فیزیک هستند شباهتهایی وجود دارد ولی تفاوتها اهمیت بیشتری دارند. درمورد سایر رشتههای ریاضی فیزیک اطلاعاتی دارید؟ اگر میخواهید بیشتر در مورد رشته های ریاضی فیزیک بدانید میتوانید مطلب ما در این مورد را بخوانید.
تفاوت بین مهندسی شهرسازی و معماری
تفاوت مهم میان مهندسی شهرسازی و معماری در شغل و فرصتهای شغلی آنها است. در حالی که برای مهندسین شهرسازی فرصتهای شغلی بیشتری در ارگانهای دولتی وجود دارد، دانشجویان مهندسی معماری عموماً به تشکیل شرکت مهندسی مستقل یا اشتغال در شرکتهای خصوصی به عنوان معمار میپردازند. اگر میخواهید در مورد رشته مهندسی معماری بیشتر بدانید میتوانید مطلب ما در این مورد را بخوانید.
تفاوت بین مهندسی شهرسازی و عمران
در زمینه مهندسی عمران، نیاز به تسلط بر دروس ریاضی، محاسبات و فیزیک بیشتر از حوزه شهرسازی است. مهندسان عمران عمدتاً به محاسبات مرتبط با ایجاد و ساخت سازههای مختلف مشغول هستند و کمتر به جنبههای کلان و معماری شهری توجه میکنند. اگر میخواهید بیشتر درمورد رشته هندسی عمران بخوانید میتوانید مطلب ما در این مورد را مطالعه کنید.
بازار کار مهندسی شهرسازی + آینده شغلی
مهندسی شهرسازی در مقایسه با سایر رشتههای مهندسی، رشتهای جوان و نوپا محسوب میشود. این موضوع هم مزایا و هم معایبی دارد. از یک سو، نوپا بودن این رشته به معنای وجود فرصتهای شغلی جدید و زمینههای رشد و پیشرفت بسیار است. از سوی دیگر، بازار کار مهندسی شهرسازی هنوز به گستردگی بازار کار سایر رشتههای مهندسی نیست و تنوع شغلی در آن به نسبت کمتر است.
با اینحال، رشد روزافزون شهرها و نیاز به مدیریت و برنامهریزی بهینه آنها، نویدبخش آیندهای روشن برای مهندسی شهرسازی است. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در سازمانها و نهادهای دولتی و غیر دولتی متعددی مانند شهرداریها، وزارت راه و شهرسازی، شرکتهای مشاوره و پیمانکاری، سازمانهای منطقهای و … مشغول به کار شوند.
مهندسی شهرسازی برای خانم ها
شاید تصور کرده باشید این رشته برای خانمها مناسب نیست ولی این دیدگاه اشتباه است. رشته مهندسی شهرسازی یکی از رشتههایی است که برای بانوان مناسب است و هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. این رشته، با تلفیق کار هنری و محاسباتی، فرصتی برای بانوان فراهم میکند تا در آن با تلاش و پشتکار، درخشش بینظیری داشته باشند. با تمام این توضیحات اگر باز هم نیاز به کمک داشتید میتوانید از مشاوره کنکور ریاضی کمک بگیرید. مشاوران ما آمادهاند تا شما را در مسیر انتخاب رشته کمک کنند.
درآمد رشته مهندسی شهرسازی
درآمد مهندسان شهرسازی به نوع شغل آنها بستگی دارد. مهندسان شهرساز در بخش دولتی از حقوق ثابت برخوردا هستند و این حقوق با توجه به سطح تحصیلات، سابقه کار و مدرک تحصیلی تعیین میشود.
علاوه بر حقوق ثابت، مهندسان شهرساز شاغل در بخش دولتی از مزایایی مانند بیمه تامین اجتماعی، بیمه تکمیلی، بن غذا، کمک هزینه مسکن و تعطیلات و مرخصی استحقاقی نیز بهرهمند میشوند.
در بخش خصوصی، حقوق مهندسان شهرسازی بر اساس توافق بین کارمند و کارفرما تعیین میشود. این حقوق میتواند به عوامل مختلفی مانند سابقه کار، مهارت و تجربه، مدرک تحصیلی، نوع پروژه و محل کار بستگی داشته باشد.
مزایای شغلی مهندسان شهرساز هم در بخش خصوصی میتواند شامل مواردی مانند بیمه تامین اجتماعی، بیمه تکمیلی، بن غذا، کمک هزینه مسکن، تعطیلات و مرخصی استحقاقی و همچنین پاداش باشد.
شرایط ادامه تحصیل فارغ التحصیلان رشته کارشناسی مهندسی شهرسازی + گرایشهای کارشناسی ارشد
مهندسی شهرسازی در مقاطع تحصیلات تکمیلی، دروازه ورود به دنیایی تخصصیتر از علم و دانش را به روی دانشجویان میگشاید. در این مقاطع، دانشجویان با تمرکز بر جنبههای مختلف توسعه شهری، مهارتها و تخصص خود را در زمینههای خاص ارتقا میدهند.
گرایشهای مقطع کارشناسی ارشد:
- طراحی شهری
- برنامهریزی شهری
- مدیریت شهری
گرایشهای مقطع دکترا
- شهرسازی
- شهرسازی اسلامی
- برنامهریزی شهری
- برنامهریزی منطقهای
- برنامهریزی شهری و منطقهای
رشته مهندسی شهرسازی برای مهاجرت مناسب است؟
مهندسی شهرسازی، رشتهای نوپا است که فراتر از مرزها هم طرفداران بسیاری دارد. طبق اطلاعات از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰، میزان استخدام مهندسان شهرسازی با یک رشد ۱۶ درصدی رو به افزایش بوده است، که این عدد نسبت به میانگین مشاغلی که با ۱۴ درصد رشد مواجه هستند، بسیار شاخصتر است. طبق همین بررسیها مشخص شده که استرالیا در طول پنج سال گذشته، با رشد ۲۶.۱ درصدی در استخدام مهندسان شهرسازی مواجه بوده است، در حالی که این رقم برای میانگین مشاغل با ۷.۸ درصد رشد قابل مقایسه است.
برای مهاجرت قاره اروپا، ایالات متحده، کانادا و استرالیا مقاصد جذابی محسوب میشوند که علاوهبر داشتن دانشگاههای خوب و مطرح در این رشته فرصتهای شغلی عالی را هم برای فارغالتحصیلان دارد.
رشته مهندسی شهرسازی مناسب چه کسانی است؟
با اینکه لازمه موفقیت در هر رشتهای ازجمله شهرسازی علاقه به آن است بااینحال یک مهندس شهرساز باید توانمندیهای زیر را داشته یا به تقویت آنها علاقهمند باشد.
- مهارتهای ارتباطی: متقاعد کردن مسئولان و کار تیمی، لازمه موفقیت شما است.
- هماهنگی و سیاستگذاری: مهندسان شهرساز، پل ارتباطی بین متخصصان مختلف و طراح سیاستهای شهری هستند.
- روانشناسی رنگ: آشنایی با این علم، به خلق فضاهای دلنشین کمک میکند.
- مهارتهای کامپیوتری: مسلط بودن به نرمافزارهایی مانند City Engine و AutoCAD ضروری است.
- زبان انگلیسی: برای تسلط بر دانش روز و جذب بازار کار، زبان انگلیسی را فراموش نکنید.
لیست دانشگاه های ارائهدهنده رشته شهرسازی
دانشگاههای زیادی رشته مهندسی شهرسازی را ارائه میدهند که ما در این قسمت معروفترین دانشگاهها را معرفی خواهیم کرد:
- دانشگاه تهران
- دانشگاه سمنان
- دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشگاه هنر – تهران
- دانشگاه هنر اسلامی تبریز
- دانشگاه هنر – اصفهان
- دانشگاه یزد
- دانشگاه کردستان – سنندج
- دانشگاه شیراز
سوالات متداول
مهندسی شهرسازی چیست؟
مهندسی شهرسازی رشتهای است که به برنامهریزی، طراحی و مدیریت فضاهای شهری میپردازد. هدف مهندسان شهرساز، ایجاد شهرهایی زیبا، کارآمد، پایدار و انسانمحور است.
مهم ترین وظیفه یک مهندس شهرساز چیست؟
تهیه طرحهای جامع و تفصیلی شهر و طراحی فضاهای عمومی شهری مانند پارکها، میدانها و خیابانها
بازار کار مهندسی شهرسازی در ایران چگونه است؟
با توجه به رشد روزافزون شهرها و نیاز به مدیریت و برنامهریزی برای آنها، بازار کار مهندسی شهرسازی در ایران از رونق خوبی برخوردار است. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در سازمانهای دولتی و غیردولتی مختلف مشغول به کار شوند.