صفر تا صد رشته دندانپزشکی؛ هرآنچه درباره درامد رشته دندانپزشکی باید بدانید

معرفی رشته دندانپزشکی
آنچه خواهید خواند...

کمتر دانش‌آموز رشته تجربی را می‌توان پیدا کرد که خود را در روپوش سفید تصور نکرده باشد. این ماجرا در مورد دانش‌آموزان با اراده به اینجا ختم نمی‌شود؛ زیرا اغلب این داوطلبان با رویای بهترین رشته تجربی، وارد این رشته می‌شوند و از همان ابتدا برای رشته دندانپزشکی هدف‌گذاری می‌کنند.

در واقع برای معرفی رشته دندانپزشکی باید گفت این رشته، علم پیشگیری و درمان بیماری‌ها و مشکلات دهان، دندان و بافت‌های مجاور آن است.

در کنار همه سختی‌هایی که برای قبولی و در دوران دانشجویی این رشته باید تحمل کرد، اغلب فارغ‌التحصیلان دندانپزشکی بعد از 6 سال عمومی، سریع مشغول به کار می‌شوند و درآمدهای قابل توجهی دارند و از جایگاه مالی و اجتماعی خوبی نیز برخوردار هستند.
رشته دندان پزشکی جزو بحث‌های داغ و رشته‌های پرطرف‌دار در بین دانش‌آموزان است. اما پرداختن به جزئیات این رشته و اشاره به فاکتورهای مهم برای موفقیت در آن می‌تواند برای هر داوطلبی مفید باشد. پس در ادامه این مقاله از نوتروفیل همراه ما باشید.

رشته دندانپزشکی چیست؟ علم سلامت دهان و دندان

دانشجویان دندانپزشکی در طول دوره 6 ساله دکتری عمومی با آناتومی، فیزیولوژی و بیماری‌های دهان، دندان و لثه آشنا می‌شوند و دروس علوم پایه و همچنین علوم پزشکی مانند آناتومی، فیزیولوژی، بیوشیمی، میکروبیولوژی، فارماکولوژی و پاتولوژی را فرا می‌گیرند.
اغلب دانشجوهای رشته دندانپزشکی معتقدند که این رشته ترکیبی از هنر، علوم و فعالیت‌های فیزیکی است و هدف نهایی یک دندانپزشک به حفظ سلامت دهان و دندان افراد و ارتقای کیفیت زندگی آنها ختم می‌شود.
متخصصان دندانپزشکی در زمینه‌های مختلفی مانند عصب‌کشی، ترمیم و زیبایی دندان، ارتودنسی، جراحی دهان و فک و صورت، دندانپزشکی اطفال و… فعالیت می‌کنند. قبولی در این رشته در ایران فقط از طریق کنکور سراسری و کسب رتبه بالا در گروه علوم‌تجربی امکان‌پذیر است و امکان تحصیل در این رشته، بدون شرکت در کنکور وجود ندارد.

فارغ‌التحصیلان رشته دندانپزشکی، وظایف و مهارت‌های لازم

با توجه به اینکه شاخه‌های مختلفی در این رشته وجود دارد؛ وظیفه هر دندانپزشک بسته به تخصص او می‌تواند متفاوت باشد. اما در کل وظایف یک دندانپزشک را می‌توان به 4 دسته معاینه و تشخیص، درمان، پیشگیری و زیبایی تقسیم کرد:

  1. معاینه دندان‌ها، لثه‌ها و سایر بافت‌های دهان و مشاوره با بیماران در مورد وضعیت سلامت دهان و دندان آنها و ارائه گزینه‌های درمانی
  2. انجام انواع درمان‌های دندانپزشکی مانند پر کردن حفره‌ها، عصب‌کشی، کشیدن دندان، روکش دندان، بریج دندان و ایمپلنت
  3. آموزش بیماران در مورد نحوه مراقبت صحیح از دهان و دندان و ارائه برنامه‌های پیشگیری
  4. انجام اقدامات زیبایی دندان مانند سفید کردن دندان، کامپوزیت و ونیر و اصلاح طرح لبخند

شاید در نگاه اول فکر کنید تمام وظایف یک دندانپزشک به حفظ سلامتی دهان و دندان ختم می‌شود؛ اما با دیدی وسیع‌تر می‌بینید که برای موفقیت در این رشته باید ترکیبی از مهارت‌ها را داشته باشید.
اولین وظیفه دندانپزشک مربوط به زمانیست که با یک بیمار مضطرب و آشفته مواجه می‌شود که علاوه بر درد و معضل دندان، علی‌رغم میلش با ترس از ابزارهای دندانپزشکی به مطب مراجعه کرده است و شما مجبورید با صبوری برخورد کنید تا حس اطمینان و آرامش در فرد ایجاد شود. به‌این‌ترتیب می‌توانید سر فرصت بیمار را معاینه و مراحل درمان را انجام دهید.
نکته دیگر که هر دندانپزشکی باید در آن مهارت داشته باشد؛ توانایی کار در حفره کوچک دهان و ظرافت نهایی کار است که هنر متخصص را نشان می‌دهد. در نهایت نیز داشتن عضله‌هایی قوی و سرعت عمل برای انجام ساعت‌ها کار فرسایشی برای هر دندانپزشکی ضروری است.

شاید شما هم تا به حال از این زاویه به رشته دندانپزشکی نگاه نکرده بودید. به همین دلیل است که تا این حد برای مشاوره گرفتن در دوران کنکور تاکید می‌شود. در صفحه مشاوره کنکور تجربی گفتیم که یکی از وظایف مشاور این است که درباره رشته مدنظر دانشجو اطلاعات کاملی ارائه دهد تا فرد همه جوانب کار را بسنجد. اگر در زمینه نیاز به مشاور داشتید گروه مشاوره تجربی نوتروفیل در کنار شماست.

چه درس هایی از دوره دبیرستان در رشته دندانپزشکی کاربردی تر هستند؟

نکته جالبی که در معرفی رشته دندانپزشکی از زبان دانشجویان این رشته شنیده می‌شود این است که هیچ یک از دروس دبیرستان در دوران دانشجویی به چشم نمی‌خورد. در واقع دانشجویان رشته‌های پزشکی و دندانپزشکی از همان ابتدا مشغول گذراندن درس‌های مرتبط با سلامتی می‌شوند که البته نمی‌توان نقش علاقه به زیست‌شناسی دوره دبیرستان را در این مورد منکر شد.
اما خب بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که این داوطلبان برای قرار گرفتن در این جایگاه؛ به حدی روی مطالب کتاب‌های درسی مسلط شده‌اند که دیگر نیازی به مرور آنها در دانشگاه ندارند. در مقاله پردرآمدترین رشته های تجربی که برخی از پرطرف‌دارترین رشته‌های این گروه آزمایشی را نام بردیم، معرفی رشته دندانپزشکی را نیز به صورت خلاصه انجام دادیم.

رشته دندانپزشکی چند سال است؟ دروس رشته دندانپزشکی در دوره کارشناسی

یکی از تفاوت‌های بزرگ رشته دندانپزشکی با سایر رشته‌ها در تعداد واحدها و ترم‌های بیشتری است که داوطلب برای فارغ‌التحصیلی باید بگذراند. این رشته در مقطع عمومی 6 سال از عمر شما را میگیرید و این 6 سال به دو قسمت تقسیم می‌شود:

  • علوم پایه
  • دوره تخصصی همراه با کارآموزی

پس حتما قبل از هدف‌گذاری و انتخاب رشته خوب تحقیق کنید. اگر فکر می‌کنید به هر دلیلی توانایی موفقیت در دندانپزشکی را ندارید سایر رشته‌ها را بررسی کنید و بهترین گزینه مناسب با استعدادتان را اولویت قرار دهید. پنل تخمین رتبه با معدل نوتروفیل یکی از امکانات جالبی است که به شما کمک می‌کند بدانید با توجه به معدل و تراز آزمون‌های آزمایشی، احتمال قبولی در چه رشته‌هایی برای شما بیشتر است.

همان‌طور که گفتیم 6 سال دندانپزشکی عمومی نیز به دو دوره تقسیم می‌شود. 2 سال اول مربوط به دروس عمومی دندانپزشکی است و شما باید در یک آزمون جامع همه این درس‌ها را با نمره خوب پاس کنید. 4 سال دوم نیز به صورت اختصاصی‌تر به دروس رشته دندانپزشکی پرداخته می‌شود.

لیست دروس رشته دندانپزشکی در دوره 2 ساله عمومی
بیوشیمیایمنی‌شناسیمیکروب‌شناسیفیزیولوژی عملی
ژنتیکبافت‌شناسیفیزیولوژی نظریآناتومی
بهداشت عمومیبافت شناسیایمنولوژیآمار پزشکی‌، دندانپزشکی‌ و روش‌ تحقیق
لیست دروس تخصصی رشته دندانپزشکی در دوره 4 ساله
دندانپزشکی کودکانرادیولوژی دهانگوش، حلق و بینیاندودنتیکس
آسیب‌شناسی دهانبیولوژی دهانبهداشت عمومی و اکولوژیکالبدشناسی و مرفولوژی دندان
نظام پزشکی و طب قانونیدندانپزشکی پیشگیری مواد دندانیبهداشت دهان و تغذیهدندانپزشکی مجتمعی
جنین و بافت‌شناسی فک و دهانارتودنسیپریودنتولوژیبهداشت محیط زیست
بیماری‌های روانیجراحی دهان، فک و صورتدندانپزشکی ترمیمیپروتزهای ثابت و اکلوژن
فارماکولوژیبیماری‌های درونیبیماری‌های دهان و تشخیصزبان خارجی اختصاصی
پریودنتولوژیکارآموزی

معرفی رشته دندانپزشکی و بازار کار و درآمد آن

همه دانشجویان رشته دندانپزشکی برای فارغ‌التحصیلی مجبور به گذراندن دوره 2 ساله کارآموزی هستند. معمولا این 2 سال برای کار در مناطق محروم و کسب مهارت در نظر گرفته شده است. اما اگر خوش‌شانس باشید ممکن است در برخی مراکز دولتی نیز بتوانید دوران کارآموزی خود را بگذرانید.
شاید کارآموزی چندان جذابیتی نداشته باشد؛ اما از روز اول برای شما حقوق در نظر گرفته می‌شود و تجربه‌ای که در این دوران کسب می‌کنید به شما کمک می‌کند به‌راحتی وارد بازار کار شوید و مانند خیلی از رشته‌های دیگر برای پیدا کردن کار مشکل نداشته باشید.

در مقاله معرفی تمام رشته های تجربی در کنکور 1403 گفتیم که از رشته دندان‌پزشکی از رشته های خیلی خوب و از طرفی پردرآمد این رشته است. اما در اینجا باید اشاره کنیم که درامد رشته دندانپزشکی برای همه فارغ‌التحصیلان آن بالا نیست. بلکه گروهی که بتوانند علاوه بر استعدادی که دارند، مهارت و تجربه خود را تقویت کرده و در روند کار خلاقیت به خرج دهند، به درآمدهای فوق‌العاده می‌رسند.

شرایط ادامه تحصیل فارغ‌التحصیلان رشته دندانپزشکی

شرایط ادامه تحصیل برای رشته دندانپزشکی و پزشکی تقریبا مشابه هم است. اگر سری به مقاله رشته پزشکی | بررسی صفر تا صد بزنید شرایط ادامه تحصیل آن را خواهید دید که بعد از گذراندن دوره عمومی باید در آزمون تخصصی شرکت کرده و تخصص خود برای ادامه تحصیل را مشخص کنید.
دوره تخصصی دندانپزشکی 5 سال بوده و مانند دوره عمومی به دو مرحله تقسیم می‌شود. مرحله اول که دانشجویان در یک بازه یک و نیم ساله باید درس‌های نظری و عملی علوم پایه را سپری کنند؛ مرحله دوم نیز شامل یک بازه سه و نیم ساله است که دانشجویان دروس تخصصی را پشت سر می‌گذارند. فارغ‌التحصیلان دندانپزشکی عمومی می‌توانند پس از گذراندن 3 دسته دروس زیر در این دو مرحله، در رشته مدنظرشان تخصص بگیرند.

  1. دروس عمومی یا نظری
  2. دروس پایه یا عملی نظری
  3. دروس اختصاصی یا عملی
رشته‌های تخصصی دندانپزشکی برای ادامه تحصیل
اندودنتیست: (درمان ریشه دندان، اندودنتیکس، اندودانتیکس Endodontics)ترمیمی و زیبایی: (Cosmetic and Restorative Dentistry)
پریودنتیست (لثه، پریودنتیکس، پریودانتیکس Periodontics)پاتولوژی (آسیب شناسی)
ارتودنتیست: (ارتودنسی، ارتودنتیکس، ارتودانتیکس Orthodontics)فک و دهان و صورت: (Oral and Maxillofacial Pathology)
پروستودنتیست: (پروتزهای دندانی، پرستودنتیکس، پرستودانتیکس Prosthodontics)بیماری های دهان، فک و صورت: (Oral Medicine)
جراحی فک و دهان و صورت: (Oral and Maxillofacial Surgery)کودکان: (Pedodontics)
رادیولوژی فک و دهان و صورت: (Oral and Maxillofacial Radiology)

رشته دندانپزشکی برای مهاجرت مناسب است؟

دندانپزشکی را می‌توان جزو 5 رشته مطرح دنیا در پذیرش مهاجر در نظر گرفت. با توجه به این که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته دستمزدهای خوبی برای این شغل پرداخت می‌شود، هر روزه تعداد دندانپزشکان متقاضی مهاجرت نیز در حال افزایش است.
اما نکته‌ای که در مورد مهاجرت باید بدانید محدودیت سنی است که برخی کشورها برای این رشته تعیین کرده‌اند، پس قبل از تصمیم قطعی، قوانین کشور مورد نظرتان را به خوبی بررسی کنید و برای تایید اقامت کاری همه شرایط را بسنجید.
تسلط بر زبان کشور مقصد نیز یکی دیگر از فاکتورهایی است که برای مهاجرت تحصیلی یا کاری ضروری است. پس اگر فکر می‌کنید مهاجرت گزینه خوبی برای شما خواهد بود، از همین حالا در کنار درس‌های مدرسه برای تقویت زبان خود اقدام کنید. برخی از دانشگاه‌های مطرح دنیا برای ادامه تحصیل در رشته دندانپزشکی عبارت‌اند از:

  • گوتنبرگ
  • میشیگان
  • آمستردام و هنگ کنگ
  • کینگز کالج لندن
  • دانشگاه پزشکی و دندان‌پزشکی توکیو

لیست دانشگاه‌های ارائه دهنده رشته دندانپزشکی

با توجه به اینکه دندانپزشکی جزو رشته‌های برتر علوم‌تجربی است، بسیاری از دانشگاه‌ها برای بالا بردن سطح علمی خود این رشته را ارائه می‌دهند. اگر می‌خواهید لیست کامل دانشکده‌های دندانپزشکی کشور را ببینید باید تا زمان انتشار دفترچه انتخاب رشته سازمان سنجش صبر کنید. در ادامه لیست برخی از دانشگاه‌هایی که در رشته دندانپزشکی دانشجو می‌پذیرند را می‌بینید:

لیست دانشگاه‌های ارائه دهنده رشته دندانپزشکی
دانشکده دندانپزشکی اراکدانشکده دندانپزشکی البرزدانشکده دندانپزشکی بقیه اللهدانشکده دندانپزشکی رفسنجاندانشکده دندانپزشکی شهرکرد
دانشکده دندانپزشکی ارتشدانشکده دندانپزشکی اهوازدانشکده دندانپزشکی بوشهردانشکده دندانپزشکی زاهداندانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی
دانشکده دندانپزشکی اردبیلدانشکده دندانپزشکی ایلامدانشکده دندانپزشکی بیرجنددانشکده دندانپزشکی زنجاندانشکده دندانپزشکی شیراز
دانشکده دندانپزشکی ارومیهدانشکده دندانپزشکی بابلدانشکده دندانپزشکی تبریزدانشکده دندانپزشکی سمناندانشکده دندانپزشکی قزوین
دانشکده دندانپزشکی اصفهاندانشکده دندانپزشکی بجنورددانشکده دندانپزشکی تهراندانشکده دندانپزشکی شاهددانشکده دندانپزشکی قم
دانشکده دندانپزشکی کاشاندانشکده دندانپزشکی کرماندانشکده دندانپزشکی گلستاندانشکده دندانپزشکی مازندراندانشکده دندانپزشکی همدان
دانشکده دندانپزشکی کردستاندانشکده دندانپزشکی کرمانشاهدانشکده دندانپزشکی گیلاندانشکده دندانپزشکی مشهددانشکده دندانپزشکی یاسوج
دانشکده دندانپزشکی لرستاندانشکده دندانپزشکی هرمزگاندانشکده دندانپزشکی یزد

اگر نمیدانید “رتبه لازم برای رشته دندانپزشکی” در دانشگاهای جدول بالا چیست روی لینک کلیک کنید.

برای موفقیت در رشته دندانپزشکی روی نوتروفیل حساب کنید

با توجه به پیشرفت جامعه و افزایش آگاهی دانش‌آموزان و والدین، امروزه رقابت در رشته دندانپزشکی بسیار پررنگ‌تر از قبل شده است. به همین دلیل برای بالا بردن شانس موفقیت بهتر است از تجربه رتبه‌های برتر سال‌های گذشته که به‌عنوان مشاور در نوتروفیل فعال هستند کمک بگیرید. شما می‌توانید از طریق سایت نوتروفیل اخبار و مقالات مفید کنکور را دنبال کنید و در صورت نیاز به صورت تلفنی سوالات خود را از کارشناسان مربوطه بپرسید.

سوالات متداول

برای موفقیت در رشته دندانپزشکی باید چه مهارت‌هایی داشت؟

صبر و حوصله، روابط اجتماعی بالا، سلامت جسمانی، عضلات ورزیده و قوی، سرعت و چابکی

تا چه مقطعی می‌توان در این رشته ادامه تحصیل داد؟

امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکترا در رشته دندانپزشکی وجود دارد.

آیا هزینه تحصیل در این رشته بالاست؟

بله با توجه به سال‌های زیاد تحصیل، هزینه‌های زیادی به شما تحمیل می‌شود که البته می‌توانید با قبولی در دانشگاه‌های روزانه و دولتی، این هزینه را به حداقل برسانید.

تصویر تیم تولید محتوا نوتروفیل
تیم تولید محتوا نوتروفیل
تیم محتوای نوتروفیل از چند مشاور با تجربه و با ذوق تشکیل شده، که علاوه بر مشاوره دادن به نوشتن نیز علاقه دارند. تیم محتوای نوتروفیل با ترکیب این دو عامل سعی میکند همیشه مقالات به روز و تخصصی کنکور رو برای شما منتشر کند.
اشتراک گذاری:
اشتراک در
اطلاع از
guest
3 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سارا
سارا
4 ماه قبل

سلام ممنون از سایت خوبتون
میخواستم بدونم دانشگاه های پردیس خودگردان برای دندانپزشکی طرح اجباری دارن یا خیر؟

پشتیبان سایت
پشتیبان سایت
4 ماه قبل
پاسخ به  سارا

سلام ممنون از نظر لطف شما
بله همه باید طرح رو بگذرونن

هادی قزلباش
هادی قزلباش
18 روز قبل
پاسخ به  سارا

نه نداره چون در روزانه پولشو نمی دی باید در قبالش بعد از تحصیل برای دولت کار کنی مفتی نه
ولی در پردیس و شبانه طرح اجباری نیست چون هزینه سر سام آور تحصیل شو قبلا دادی و نیازی به طرح نیست

فقط 57 نفر دیگه ظرفیت مونده!

6 ماه طرح مشاوره نوتروجامپ + دوره استارتر + کتاب نوتروبیست + دفتر برنامه ریزی

به ارزش 5.900.000 تومان به مناسبت یلدا فقط 3.900.000 تومان!