تراز کنکور چیست؟ در کنکور سراسری یکی از نکات کلیدی که داوطلبان باید به آن دقت داشته باشند، مفهوم تراز است. بسیاری از افراد تفاوت میان تراز و رتبه را به درستی درک نمیکنند و این دو را مشابه میپندارند؛ اما حقیقت این است که این دو معیار متفاوت هستند. بنابراین اکثر دانشآموزان با این سوال درگیر میشوند که تراز در کنکور چیست؟ تراز، عاملی است که بهطور مستقیم رتبه نهایی شما را تعیین میکند و به نوعی میزان موفقیت شما را نسبت به سایر داوطلبان ارزیابی میکند
سوالی که برای بسیاری از داوطلبان مطرح میشود این است که تراز نمره کنکور چیست و چگونه محاسبه میشود. برای پاسخ به این پرسشها، ابتدا باید معنای دقیق تراز و رتبه را بدانید و سپس با فرایند محاسبه تراز آشنا شوید. وقتی تفاوت این دو را متوجه شدید، میتوانید روشهایی برای بهبود تراز خود بیاموزید. در این مقاله نحوه محاسبه تراز کنکور را به صورت دقیق برایتان آوردیم.
خبر خوب! اگر به مشاوره نیاز دارید اطلاعات خود را در فرم زیر وارد کنید؛ سپس در اسرع وقت مشاوران ما با شما تماس خواهند گرفت.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
تراز کنکور سراسری چیست؟
هنگام بررسی کارنامه آزمایشی یا کارنامه کنکور سراسری، احتمالاً با عبارت تراز کنکور روبهرو شدهاید. اما منظور از تراز کنکور چیست؟ تراز در واقع یکی از عوامل کلیدی برای تعیین موفقیت داوطلبان در کنکور است و به نوعی ارزش و جایگاه علمی آنها را نسبت به سایر شرکتکنندگان مشخص میکند. بهطور خلاصه، تراز معیاری برای سنجش سطح علمی داوطلبان است که بهصورت دقیق مقایسهای میان آنها ایجاد میکند.
برای هر پرسش در کنکور، امتیازی در نظر گرفته میشود. این امتیاز، بر اساس تعداد و اهمیت سوالات پاسخ دادهشده محاسبه شده و بهعنوان تراز در کارنامه ثبت میگردد. این تراز نشاندهنده میزان موفقیت دانشآموزان در مقایسه با دیگران است و نقش مهمی در رتبهبندی نهایی ایفا میکند.
برای درک بهتر، فرض کنید یک داوطلب در آزمونی نمره ۱۶ کسب کرده است. اگر هیچکدام از داوطلبان دیگر نمرهای بالاتر از این کسب نکرده باشند، این نمره ۱۶ او را در جایگاه نخست قرار میدهد. اما اگر همین نمره ۱۶ در آزمون دیگری کسب شود که سایر داوطلبان نمرات بالاتری دارند، ارزش و جایگاه آن تغییر خواهد کرد. در نتیجه، تراز نشان میدهد که ارزش نمره به تعداد و کیفیت نمرات سایر رقبا وابسته است و موقعیت علمی فرد را با توجه به سطح دیگر داوطلبان تعیین میکند.
یه چیزی بگم نه عنوان نصیحت بلکه به عنوان یه تجربه از کسی که رتبه برتر شده. یادتون باشه برای اینکه ترازتون در کنکور افزایش پیدا کنه و رتبه بهتری در این آزمون سرنوشتساز به دست بیارید؛ باید از مشاوره کنکور کمک بگیرید. زمانی که شما از مشاوره کنکور کمک میگیرید، به کمک یک برنامه شخصیسازی شده میتونید بیشترین بهرهوری رو از ساعتهای مطالعتون داشته باشید. من از مشاوره کنکور نوتروفیل کمک گرفتم که همه مشاورینش از رتبه برترها بودن و حسابی تو این مسیر بهم کمک کردن. شما هم میتونید برای اطلاع از طرحهای مشاورهای و آشنایی با مشاورینشون، از طریق لینک موجود در پاراگراف اقدام نمایید.
تراز و رتبه در کنکور چیست و چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
در پاراگرافهای قبلی پاسخ این سوال را که تراز کل کنکور چیست؟ را دادیم؛ اکنون نوبت به یک سوال پرتکرار دیگر میرسد. تفاوت میان تراز کنکور و رتبه چیست؟
خلاصه بخوام بگم بهت؛ رابطه تراز و رتبه مثل الاکنلگه! هرکدوم بره بالا، اون یکی میاد پایین.
یکی از نکاتی که باید در نظر گرفت، این است که رتبه تنها ترتیب یا جایگاه شما در میان تمام شرکتکنندگان را نشان میدهد. بهعنوان مثال، اگر در آزمونی ۳۰۰۰ داوطلب حضور داشته باشند، رتبه نهایی به ترتیب اول تا هزارم مشخص میشود؛ اما رتبه بهطور دقیق تفاوت سطح علمی بین داوطلبان را نشان نمیدهد.
در مقابل، تراز با دقت بالایی سطح علمی داوطلبان را با هم مقایسه میکند. به این صورت که هر سوال در کنکور ارزش خاصی دارد و بر اساس آن، به داوطلبانی که به سوالات دشوارتر پاسخ میدهند تراز بالاتری تعلق میگیرد. پس در نهایت، رتبه جایگاه نسبی شما را نشان میدهد؛ اما تراز تفاوت دقیق سطح علمی بین داوطلبان را آشکار میکند.
در نتیجه، هرچه رتبه نهایی پایینتر باشد و تراز بالاتر، داوطلب عملکرد بهتری در آزمون داشته است و شانس بیشتری برای قبولی در رشتههای خوب خواهد داشت.
البته این نکته را هم در پرانتز به شما بگوییم که تنها عامل تعیینکننده رتبه، تراز داوطلب در کنکور نیست. سهمیههایی که یک دانشآموز ممکن است داشته باشد نیز در رتبه نهایی او بسیار تاثیرگذار است. سهمیههای کنکور سراسری انواع مختلفی دارد که شامل سهمیه مناطق، سهمیه رزمندهها، سهمیه سپاه و… میشود. برای آشنایی کامل با انواع سهمیههای کنکور و نحوه تاثیر آنها، میتوانید مقاله «سهمیه های کنکور» را مطالعه نمایید.
تراز کنکور چگونه محاسبه میشود؟
برای بسیاری از داوطلبان سوال پیش میآید که تراز کنکور به چه صورت محاسبه میشود؟ برای پاسخ به این سوال، ابتدا باید توجه داشت که سطح دشواری سوالات نقش مهمی در محاسبه تراز دارد. سازمان سنجش سوالات را به سه دسته ساده، متوسط و دشوار تقسیم میکند. داوطلبانی که به سوالات دشوار پاسخ صحیح میدهند، تراز بالاتری به دست میآورند. در واقع، تراز سطح علمی فرد را نسبت به سایر شرکتکنندگان نشان میدهد و تنها به درصد پاسخهای درست وابسته نیست.
برای محاسبه تراز کنکور باید چند مرحله را طی کرد:
۱. محاسبه نمره خام
نمره خام به صورت درصدی از پاسخهای صحیح و نادرست محاسبه میشود. پاسخهای صحیح و غلط در کنار تعداد کل سوالات سنجیده میشوند و پاسخهای نادرست نمره منفی دارند. بیشترین نمره خام ۱۰۰٪ است، به این معنا که داوطلب به همه سوالات به درستی پاسخ داده است و کمترین نمره خام ۳۳.۳۳- درصد است، که در این حالت داوطلب همه پاسخها را اشتباه داده است.
فرمول محاسبه نمره خام:
۲. محاسبه نمره تراز برای هر درس
بسیاری از داوطلبین این سوال را از مشاورین خود میپرسند که تراز کنکور از چند شروع میشود؟ باید گفت برای هر درس به صورت جداگانه یک نمره تراز تعیین میشود که عددی بین ۰ تا ۱۰۰۰۰ است. ابتدا باید نمره خام هر درس محاسبه شود و سپس بر اساس فرمولهای خاصی که برایسهمیه مناطق در کنکور این کار استفاده میشود؛ تراز هر درس به دست میآید.
فرمول محاسبه نمره تراز برای هر درس:
اگر ضریب هر درس را نمیدانید، نگران نباشید! کافی است مقاله «ضرایت دروس کنکور» را مطالعه کنید. اطلاع از ضرایب دقیق هر درس فقط در محاسبه تراز به شما کمک نمیکند؛ بلکه به شما کمک میکند تا بتوانید الویتبندی درستی برای مطالعه داشته باشید.
۳. محاسبه تراز کل
بعد از محاسبه نمره خام و تراز هر درس، میتوانید تراز کل را با استفاده از فرمول زیر محاسبه کرد:
با کمک این فرمول میتوان تخمینی از تراز نهایی خود در کنکور به دست آورد و همچنین به کمک تراز خود میتوانید رتبه حدودی خود را تخمین بزنید. برای اینکه دقیقترین تخمین رتبه را داشته باشید، میتوانید از صفحه تخمین رتبه نوتروفیل کمک بگیرید.
از مفهوم تراز تا موفقیت در کنکور
در این مقاله به سوال اصلی «تراز کنکور چیست» پاسخ داده شد و به روش محاسبه تراز و نقش آن در موفقیت داوطلبان پرداختیم. به طور کلی، تراز کنکور یکی از مهمترین شاخصهایی است که میزان موفقیت علمی داوطلبان را در آزمون مشخص میکند و تفاوت دقیق سطح علمی آنها را نسبت به سایر شرکتکنندگان نشان میدهد. بر خلاف رتبه که تنها ترتیب داوطلبان را نشان میدهد، تراز بیانگر ارزش واقعی عملکرد علمی هر فرد است و بر اساس سطح دشواری سوالات و میزان درستی پاسخها محاسبه میشود. به طور کلی، تراز علاوه بر اینکه به شما کمک میکند جایگاه خود را نسبت به رقبا بشناسید، برای بهبود و ارتقای عملکردتان نیز راهنمای مناسبی است.
سوالات متداول
تراز کنکور چیست؟
تراز کنکور، به نوعی ارزش و جایگاه علمی داوطلبین را نسبت به سایر شرکتکنندگان مشخص میکند.
تفاوت تراز و رتبه در کنکور چیست؟
رتبه تنها ترتیب داوطلبان را نشان میدهد، در حالی که تراز سطح علمی آنها را با دقت بیشتری مقایسه میکند.
تراز کنکور چطور محاسبه میشود؟
نحوه محاسبه تراز کنکور به صورت کاملا کاربردی در این مقاله بیان شده است.