آیا میدانستید یکی از دلایلی که باعث میشود کشتیها بهطور ایمن و کارآمد حرکت کنند، چیست؟ مهندسان کشتی با استفاده از فناوریهای نوین، کشتیهای ایمنتر و سریعتری طراحی میکنند. در رشته مهندسی کشتی، دانشجویان با اصول و تکنیکهای فنی لازم برای طراحی، ساخت و نگهداری کشتیها آشنا میشوند. مهندس کشتی نهتنها مسئولیت تعمیر و نگهداری سیستمهای پیچیده کشتیها را برعهده دارد، بلکه باید درک عمیقی از مکانیک، الکترونیک و انرژیهای نوین هم داشته باشد تا بتواند کشتیها را در سفرهای طولانی با ایمنی و کارایی بالا هدایت کند.
در ادامه این مطلب سعی میکنیم تا تمام اطلاعاتی را که در مورد رشته مهندسی کشتی سازی لازم دارید را در اختیارتان بگذاریم.
یکی از مهمترین مسائلی که در قبولی هر رشتهای ازجمله رشته مهندسی کشتی نیاز دارید بدانید این است که میتوانید با درصدهای کسبشده در آزمونهای آزمایشی متوجه شوید که چه رتبهای بهدست میآورید و کدام دانشگاه میتوانید قبول شوید. یکی از راههایی که میتوانید با تخمینی دقیق متوجه شوید با درصدها و سهمیهتان چه رتبهای خواهید گرفت، استفاده از سامانه تخمین رتبه است.
خبر خوب! ⭐ اگر به مشاوره نیاز داری اطلاعات خودت رو وارد فرم زیر کن؛ سپس در اسرع وقت مشاوران ما با شمارت تماس میگیرن. ✅
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
معرفی، معایب و مزایا رشته مهندسی کشتی
رشته مهندسی کشتی، یکی از شاخههای تخصصی مهندسی دریا است که مهندسان آن طراحی، ساخت، نگهداری و تعمیر کشتیها و تجهیزات دریایی را انجام میدهند. این رشته به دلیل موقعیت جغرافیایی کشور، از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این رشته، مهندسان کشتی با استفاده از علوم فنی، به مدیریت سیستمهای پیچیده کشتیها میپردازند تا از ایمنی و کارایی آنها در مسیرهای دریایی طولانی اطمینان حاصل کنند. مزایا رشته مهندسی کشتی را میتوان اینطور برشمرد:
- داشتن بازار کار مناسب
- امکان کار با فناوریهای نوین
- سفرهای بینالمللی و تجربههای متنوع
- اهمیت استراتژیک برای کشور
البته نمیتوان معایب این رشته را هم نادیده گرفت و شامل موارد زیر میشود:
- چالشهای محیط کاری
- نیاز به سلامت جسمانی
- نیاز به آمادگی برای سفرهای طولانی
در کنار شناخت یک رشته یکی دیگر از مواردی که اهمیت دارد استفاده از مشاوره حرفهای است. شما با یک مشاوره حرفهای هم آزمون و خطاهایتان کم خواهد شد، هم میتوانید زمان را بهتر مدیریت کنید و هم در این رقابت تنگاتنگ میتوانید موفقتر از سایر رقبا باشید. حال که در حال تحقیق برای مهندسی کشتی هستید به احتمال 99% شما داشن آموز رشته ریاضی هستید پیشنهاد میکنم حتما در این مسیر از یک مشاوره کنکور ریاضی با تجربه در این مسیر کمک بگیرید.
وظایف یک مهندس کشتی
مهندس کشتی فردی است که در زمینههای مختلف کشتیسازی، نگهداری و تعمیر کشتیها مسئولیتهای مهم و پیچیدهای را بر عهده دارد. مهندسان کشتی معمولاً بهعنوان بخش جداییناپذیر از تیمهای عملیاتی و فنی کشتیها فعالیت میکنند و در کارخانههای کشتیسازی بزرگ نیز میتوانند مشغول به کار شوند. وظایف مهندس کشتی را میتوانیم شامل موارد زیر بدانیم:
- نظارت بر عملکرد سیستمهای پیچیده کشتی
- طراحی و ساخت کشتیهای جدید
- تضمین ایمنی در سفرهای دریایی
- مدیریت و تعمیر سیستمهای کشتی در صورت بروز مشکلات
- نظارت بر عملکرد و نگهداری کشتیها در شرایط سخت دریایی
- فعالیت در پروژههای ساخت سکوها، اسکلهها و تجهیزات دریایی
- نظارت بر اجرای درست طرحها و رعایت استانداردهای ایمنی در پروژههای دریایی
اگر به این رشته علاقهمند هستید اما از دانشگاههایی که ارائه دهنده این رشته هستند خوشتان نمیآید یا هر به دلیلی به دنبال رشتههای مشابه با رشته مهندسی کشی هستید پیشنهاد ما به شما رشته خوب و جذاب مهندسی دریا است که شباهتهای بسیار و البته تفاوتهای مهمی به این رشته دارد.
فرصت های شغلی و رشد حرفه ای
فارغالتحصیلان این رشته پس از گذراندن دورههای تخصصی میتوانند در سازمانهای مختلف دریایی و کشتیسازی مشغول به کار شوند. برخی از این سازمانها، مثل کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و شرکت ملی نفتکش، فرصتهای شغلی بسیار خوبی برای مهندسان کشتی ایجاد میکنند. علاوهبراین، مهندسان کشتی میتوانند در زمینههای تحقیقاتی نیز فعال شوند.
چه درس هایی از دوره دبیرستان در رشته مهندسی کشتی کاربردی تر هستند؟
رشته مهندسی کشتی بهعنوان یکی از رشتههای ریاضی فیزیک، بهطور ویژه به پایه درسی قوی در ریاضی و فیزیک نیاز دارد. این دروس پایهایترین مباحث برای ورود به این رشته و موفقیت در آن هستند، زیرا بسیاری از مفاهیم و مهارتهای مورد نیاز در این رشته از این دو حوزه علمی نشأت میگیرند. علاوهبراین، درس زبان انگلیسی نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. در واقع به دلیل منابع انگلیسی این رشته و همچنین نیاز به برقراری ارتباط در سفرهای دریایی بینالمللی، تسلط به زبان انگلیسی برای دانشجویان این رشته ضروری است.
یکی از راههایی که شما میتوانید بهواسطه آن انتخاب رشته مطمئنی داشته باشید، شناخت رشتهها است. ما در مطلبی با عنوان رشته های دانشگاهی ریاضی تمام رشتههای ریاضی برای تحصیل در ایران در اختیارتان گذاشتهایم. بهعلاوه در این مطلب رشتههای ریاضی را به تفکیک سه زیرگروه کاربردیاش معرفی میکنیم تا به کمک این دستهبندی بتوانید نگاه دقیقتری بهدست بیاورید.
دروس رشته مهندسی کشتی در دوره کارشناسی
دروس رشته مهندسی کشتی را میتوان بهصورت کلی به چند دسته تقسیم کرد: عمومی، پایه، تخصصی، اختیاری و نظامی مجموعه دروسی هستند که هر دانشجوی رشته مهندسی کشتی باید آنها را بگذراند.
دروس رشته مهندسی کشتی | |||
پایه | تخصصی | اختیاری | نظامی |
ریاضی 1 و 2عمومی مبانی رایانه وبرنامهنویسی فیزیک 1 و 2 آزمایشگاه فیزیک 1 و 2 معادلات دیفرانسیل محاسبات عددی اصول مهندسی دریایی2 رسم فنی و طراحی مهندسی 1 مبانی مهندسی برق | ریاضی مهندسی موتورهای دیزل و دریایی استاتیک دینامیک مقاومت مصالح 1 سامانه تحرک و ماشینآلات فرعی کشتی ترمودینامیک 1 و 2 آزمایشگاه ترمودینامیک مکانیک سیالات 1 و 2 آزمایشگاه مکانیک سیالات معماری کشتی مقاومت مصالح 2 زبان تخصصی تکنولوژی کارگاهی 1 و 2 کارورزی دریانوردی 1 و 2 و 3 دیگهای بخار دریایی تاسیسات عمومی اصول طراحی ساختمان کشتی انتقال حرارت و آزمایشگاه ارتعاشات خواص عمومی مواد اجزا ماشین 1 و2 تئوری ماشین | روشهای تولید مدیریت نگهداری و تعمیرصدا و ارتعاشات در کشتی سیستمهای انتقال قدرت توربینهای بخار دریایی شناخت زیرسطحی پروژه اصول مهندسی زیردریایی آزمایشگاه خواص مواد کمکهای اولیه دریانوردی و ملوانی آزمایشگاه کنترل و اندازهگیری کارگاه برق توربین گاز دریایی کارگاه موتور دیزل سیستمهای الکتریکی در کشتی کنترل اتوماتیک و اندازهگیری خوردگی در تجهیزات کشتی اجزا محدود کاربردی | پدافندآشنایی با نیروهای مسلح اصول و قواعد اساسی در رزم روانشناسی نظامی پدافند غیرعامل حفاظت اطلاعات 1 و2 جنگافزارشناسی و تیراندازی نقشهخوانی عملیات روانی مخابرات عمومی |
بازار کار رشته مهندسی کشتی و آینده شغلی
فارغالتحصیلان مهندسی کشتی میتوانند در صنایع مختلف دریایی مشغول به کار شوند. برخی از مهمترین فرصتهای شغلی این رشته عبارتند از:
- سازمانهای دریایی و بنادر
- مهندس دستگاههای موتور و ژنراتور کشتیها
- مهندسان ناظر در طرحهای اجرایی
- مهندس تولید و طراح کشتیها
درآمد رشته مهندسی کشتی
حقوق مهندسی کشتی در ایران تقریبا در سطح بالایی قرار دارد و این موضوع جزو نقاط قوت این رشته محسوب میشود. بهویژه که مهندسان کشتی بخشی از درآمد خود را بهصورت ارز دریافت میکنند. علاوهبراین، با توجه به نیاز روزافزون به نیروی متخصص در کشور، رقابت در بازار کار کم است و فارغالتحصیلان میتوانند سریعاً وارد بازار شوند.
شرایط ادامه تحصیل فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشتی
دانشجویان برای عمیقتر شدن در این رشته و همچنین دستیابی به موقعیتهای شغلی بالاتر و حرفهایتر میتوانند در مقاطع بالاتر هم تحصیل کنند. گرایشهای کارشناسی ارشد این رشته شامل سه گرایش متفاوت است:
- سازه کشتی
- هیدرومکانیک کشتی
- ساخت و تولید در صنایع دریایی
برخی دانشجویان همچنین میتوانند در گرایشهای مرتبط با مهندسی مکانیک، مهندسی دریا یا معماری کشتی تحصیلات خود را ادامه دهند. برای کسانی که تمایل دارند در مقطع دکترا ادامه تحصیل دهند، رشته مهندسی کشتی دو گرایش تخصصی دارد:
- سازه کشتی
- هیدرومکانیک کشتی
رشته مهندسی کشتی برای مهاجرت مناسب است؟
رشته مهندسی کشتی بهعنوان یکی از شاخههای مهندسی دریایی، در سطح جهانی از اهمیت بالایی برخوردار است. کشورهای پیشرفته با داشتن صنایع دریایی گسترده و دانشگاههای معتبر، فرصتهای شغلی و تحصیلی مناسبی را برای علاقهمندان به این رشته فراهم میکنند. از جمله کشورهایی که برای مهاجرت این رشته مناسب هستند (البته با اطلاعات امروز – امکان داره این کشورها برای سال آینده قوانین و رشتههای مورد پذیریش خود را تغییر دهند.) میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استرالیا
- نروژ
- کانادا
- دانمارک
- سنگاپور
- ژاپن
- هلند
رشته مهندسی کشتی مناسب چه کسانی است؟
رشته مهندسی کشتی جزو رشتههای خاصی است که متقاضی آن باید علاقهمندیهای خاصی داشته باشد. این علاقهمندیها شامل موارد زیر میشوند:
- علاقهمند به علوم فنی و تکنولوژیهای پیشرفته
- توانایی کار در شرایط سخت (به همین دلیل آزمونهای پزشکی پیش از پذیرفتهشدن در این رشته انجام میشود. بهطور مثال عدم داشتن کوررنگی یکی از ویژگیهایی است که مورد بررسی قرار میگیرد.)
- تمایل به کار در محیطهای دریایی
- تمایل به سفرهای طولانی
- داشتن مهارتهای فنی در زمینه مهندسی مکانیک
- تسلط به زبان انگلیسی
- آمادگی برای کار در محیطهای بینالمللی
لیست دانشگاه های ارائه دهنده رشته مهندسی کشتی
رشته مهندسی کشتی در ایران تنها در تعداد محدودی از دانشگاهها ارائه میشود و برای ادامه تحصیل در این رشته، دانشجویان باید از طریق کنکور سراسری اقدام کنند. محدودیت دیگری که در این رشته وجود دارد مربوط به دانشگاههای ارائهدهنده این رشته است. برخلاف بسیاری از رشتهها، رشته مهندسی کشتی در دانشگاههای علمیکاربردی، پیام نور و دانشگاه آزاد قابل تحصیل نیست و به همین دلیل افراد علاقهمند باید فقط از مسیر کنکور سراسری و با کسب رتبه مناسب وارد این رشته شوند.
دانشگاه های مهندسی کشتی، شامل موارد زیر میشوند:
- دانشگاه امیرکبیر
- دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
- دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
- دانشگاه علوم دریایی امام خمینی
- دانشگاه صنعتی امیرکبیر
- دانشگاه بوشهر
- دانشگاه تهران
نظر دانشجویان رشته مهندسی کشتی درباره مهندسی کشتی
در این قسمت نظر برخی از دانشجویان مهندسی کشتی را باهم مرور میکنیم:
احمد دانشجوی کارشناسی مهندسی کشتی در مورد این رشته میگوید:
«این رشته شامل طراحی و ساخت کشتیها و سکوهای دریایی است و برای موفقیت در آن تسلط بر ریاضی، فیزیک و زبان انگلیسی ضروری خواهد بود، زیرا بیشتر منابع این رشته به انگلیسی است و احتمالا برای کارآموزی سفر به کشورهای مختلف داشتن توانایی زبان تاثیرگذار خواهد بود.»
سامان، دانشجوی کارشناسیارشد این رشته هم میگوید:
«این رشته نیازمند تطابق با شرایط خاصی مثل سفرهای طولانی در دریا است. همچنین علاوهبر چالشهای فنی، باید آماده باشید که مدت طولانی از خانواده دور باشید در مورد بازار کار در ایران، بهخاطر تحریمها، بازار کار، کمی محدود است، اما فرصتهای تحقیقاتی و پروژههای انرژیهای دریایی پتانسیل بالایی دارند.»
مطلب آخر
رشته مهندسی کشتی با ترکیب دانش فنی و مهارتهای تخصصی، فرصتهای شغلی و تحصیلی مناسبی را در داخل و خارج از کشور فراهم میکند. این رشته نیازمند علاقه به علوم مهندسی، توانایی کار در شرایط سخت و تسلط به دروس پایهای مانند ریاضی، فیزیک و زبان انگلیسی است. بهعلاوه نمیتوان چالشهای این رشته مانند سفرهای طولانی و دوری از خانه را نادیده گرفت. در کلام آخر باید بگوییم کسب رتبه لازم برای مهندسی کشتی آن قدری که تصور میکنید کار دشواری نیست و با کمی تلاش میتوانید بهترین نتیجه را بگیرید.
سوالات متداول
آیا رشته مهندسی کشتی نیاز به مهارتهای خاصی دارد؟
بله، نیاز به مهارتهای فنی در ریاضی، فیزیک و زبان انگلیسی دارد. همچنین باید توانایی کار در شرایط سخت و سفرهای طولانی را داشته باشید.
آیا میتوان در این رشته در خارج از کشور تحصیل کرد؟
بله، کشورهای مانند نروژ، استرالیا و آلمان فرصتهای تحصیلی مناسبی را در رشته مهندسی کشتی ارائه میدهند.
چه زمینههای شغلی برای فارغالتحصیلان این رشته وجود دارد؟
فارغالتحصیلان میتوانند در کشتیرانی، صنایع دریایی، نفت و گاز، کشتیسازی و پروژههای تحقیقاتی مشغول به کار شوند.