رشته رادیولوژی | بررسی صفر تا صد

رشته رادیولوژی | بررسی صفر تا صد
مسیر مطالعه

اگر داوطلب کنکور تجربی باشید، احتمالاً نام رشته رادیولوژی را شنیده‌اید. انتخاب رشته یکی از مهم‌ترین مراحل زندگی دانش‌آموزان است؛ زیرا مسیر آینده آن‌ها را مشخص می‌کند. این موضوع به‌خصوص در رشته تجربی نیز سخت‌تر می‌شود. ازآنجاکه رقابت در کنکور تجربی بالاتر بوده و تنوع رشته‌ها نیز زیاد است؛ لازم است تا تمام رشته‌های خوب را بشناسید. امروز می‌خواهیم یکی از رشته‌های پرطرفدار تجربی، رشته رادیولوژی یا همان تکنولوژی پرتوشناسی را معرفی کنیم.

دانشجویان این رشته با روش‌های مختلف تصویربرداری ازجمله پرتو یونیزان (مانند رادیوگرافی و ماموگرافی)، پرتو غیر یونیزان (مانند ام آر آی و سونوگرافی) و روش‌های پزشکی هسته‌ای آشنا می‌شوند. همچنین آن‌ها قادر خواهند بود از اندام‌های داخلی بدن تصاویری دقیق برای تشخیص بهتر بیماری‌ها، تهیه کنند. توجه داشته باشید که سونوگرافی نیز جزو زیرشاخه‌های رشته رادیولوژی بوده و در رشته‌ای مجزا ارائه نمی‌شود.

رشته رادیولوژی یکی از رشته‌های محبوب پیراپزشکی است. معمولاً دانش‌آموزانی که رتبه و تراز خوبی کسب کرده‌اند، این رشته را انتخاب می‌کنند. در معرفی رشته رادیولوژی باید این نکته را هم بدانید که کارشناس رادیولوژی با رادیولوژیست متفاوت است. اگر به دنیای عکس‌برداری از بدن انسان و کمک به تشخیص بیماری‌ها علاقه‌مند هستید؛ این رشته برای شما انتخاب مناسبی است.

معرفی رشته رادیولوژی + معایب و مزایا

رشته رادیولوژی چیست؟ رشته رادیولوژی در دفترچه کنکور تجربی با نام تکنولوژی پرتوشناسی شناخته می‌شود. یکی از رشته‌های جذاب در حیطه علوم پزشکی و پیراپزشکی است. در مقطع کارشناسی به علاقه‌مندان این رشته آموزش‌های لازم برای تصویربرداری از بخش‌های مختلف بدن را ارائه می‌دهد.

هدف رشته رادیولوژی، تربیت متخصصانی است که با تسلط بر دستگاه‌های نوین تصویربرداری مانند سیستم‌های دیجیتال، سی‌تی‌اسکن، ام آر آی و … بتوانند در کنار پزشکان، نقشی کلیدی در تشخیص بیماری‌ها ایفا کنند.

قبولی در رشته رادیولوژی کار آسانی نیست. ازآنجاکه این رشته بازار کار خوبی دارد، دانش‌آموزان بسیاری به آن علاقه‌مند هستند. به همین جهت دانش‌آموزانی که رتبه و تراز خوبی در کنکور تجربی کسب کنند، می‌توانند در رشته قبول شوند. پس اگر به این رشته علاقه‌مند هستید، بهتر است پیش از کنکور، رتبه خودتان را تخمین بزنید تا متوجه شوید با رتبه حال حاضرتان می‌توانید در این رشته قبول شوید یا خیر؟! تخمین رتبه یکی از مهم‌ترین کارهایی است که فاصله شما با خواستتان را نشان می‌دهد.

مزایا و معایب رشته رادیولوژی

ازجمله مزایا این رشته می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بازار کاری خوب
  • امکان مهاجرت
  • درآمد نسبتاً خوب
  • گرایش‌های متعدد برای ادامه تحصیل
  • داشتن حق انتخاب برای محیط کار

و همچنین در راستای بررسی معایب رشته رادیولوژی نیز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • محیط کاری پر ریسک
  • سروکار داشتن مداوم با اشعه‌های تصویربرداری
  • ساعت کاری سخت (در صورت کار در بیمارستان‌ها و یا مراکز شبانه‌روزی)

وظایف یک کارشناس رادیولوژی

در ادامه معرفی رشته رادیولوژی، یک نکته ضروری را باید به شما بگوییم. بسیاری از دانش‌آموزان گمان می‌کنند کارشناس رادیولوژی با رادیولوژیست یک نفر هستند. اما این باور اشتباه است! کارشناس رادیولوژی فردی است که در رشته تکنولوژی پرتوشناسی تحصیل‌کرده و طول تحصیلش نیز برابر با ۴ سال است؛ اما رادیولوژیست فردی است که ابتدا وارد رشته پزشکی شده و پس از ۷ سال گذراندن پزشکی عمومی، برای تخصص رشته رادیولوژی را انتخاب کرده است.

کارشناس رادیولوژی، نقشی اساسی در فرایند تشخیص بیماری ایفا می‌کند. او با استفاده از دستگاه‌های دیجیتال، اشعه‌هایی را به بدن بیمار می‌فرستد و از آن ناحیه عکس‌برداری می‌کند. سپس این تصاویر برای تفسیر و تشخیص نهایی به رادیولوژیست یا پزشک متخصص رادیولوژی ارائه می‌شود.

کارشناس رادیولوژی وظایف دیگری همچون آماده‌سازی بیمار برای عکس‌برداری، اطمینان از قرارگیری صحیح بیمار در وضعیت مناسب، رعایت نکات ایمنی و حفاظتی در برابر اشعه و بروزرسانی دانش خود در زمینه‌های مرتبط را نیز بر عهده دارد. فارغ‌التحصیلان رشته رادیولوژی با عنوان کارشناس پرتوشناسی یا تکنسین رادیولوژی شناخته می‌شوند.

چه درس هایی از دوره دبیرستان در رشته رادیولوژی کاربردی تر هستند؟

دانشجویان رشته رادیولوژی، ابتدا دروس پایه مانند فیزیک، آناتومی و فیزیولوژی را باید بگذرانند. به همین جهت دروسی که در دبیرستان برای این رشته مهم‌تر است، دروس فیزیک و زیست‌شناسی است.

کسب درصد بالا در این دو درس شانس شما را برای قبولی در رشته رادیولوژی بالا می‌برد. اگر می‌خواهید در این دو درس درصد خوبی کسب کنید و رتبه و تراز نهایی شما در کنکور بالا باشد، حتماً از مشاوره کنکور تجربی کمک بگیرید. حضور یک متخصص که تجربی بالایی هم دارد، به شما کمک می‌کند تا ماراتن کنکور برایتان ساده‌تر شود.

دروس رشته رادیولوژی در دوره کارشناسی

شاید از خودتان بپرسید که طول تحصیل رادیولوژی چند سال است؟ در پاسخ باید به شما بگوییم ۴ سال. در باب دروس این رشته در دانشگاه نیز باید بگوییم که رشته رادیولوژی دارای ۱۳۰ واحد درسی در مقطع کارشناسی است. دروس عمومی آن ۲۲ واحد بوده و با سایر رشته‌ها یکسان است.

۹۲ واحد تخصصی و پایه رشته رادیولوژی عبارت است از:

فیزیک عمومیریاضی عمومیزبان تخصصی
آناتومی ۱ و ۲ و ۳فیزیولوژیکاربرد رایانه در تصویربرداری پزشکی
آسیب‌شناسی عمومیبیماری‌شناسیمدیریت بیمارستانی و رفتار سازمانی
ثبت و نمایش تصاویر در پزشکیفیزیک پرتوشناسی تشخیصیروش‌های پرتونگاری ۱ و ۲ و ۳
رادیوبیولوژیارزیابی تصاویر پزشکی۱ارزیابی تصاویر پزشکی۲
دوزیمتری پرتوهای یونیزاناصول فیزیکی سیستم‌های توپوگرافی کامپیوتریاصول فیزیکی سیستم‌های تصویربرداری MRI
حفاظت در برابر پرتوهای یونیزان در بخش‌های پرتوشناسی تشخیصیسیمنار ۱و ۲کارآموزی ۱ و ۲ و ۳ و ۴
بهداشت عمومیآمارزیست‌شناسی سلولی
آشنایی با فناوری نوین اطلاعاتاخلاق حرفه‌ایاصطلاحات پزشکی در رادیولوژی
مراقبت از بیمار در بخش تصویربرداری پزشکیفیزیک پرتوهاآشنایی با ساختمان و ویژگی‌های مواد کنتراست زا در تصویربرداری پزشکی
روش‌های پرتونگاری اختصاصیآناتومی مقطعیتصویربرداری با امواج فراصوتی در پزشکی
تکنیک‌ها و جنبه‌های بالینی توموگرافی کامپیوتریتضمین و کنترل کیفی روش‌های تصویربرداری پزشکیتعمیرات و نگهداری مقدماتی دستگاه‌های رادیولوژی

همچنین به یاد داشته باشید که رشته رادیولوژی دارای ۱۶ واحد کارآموزی است.

بازار کار رشته رادیولوژی + آینده شغلی

بازار کار رادیولوژی با توجه به نیاز روزافزون مراکز درمانی به خدمات تصویربرداری، از رونق مطلوبی برخوردار است. فارغ‌التحصیلان این رشته در مقاطع کاردانی و کارشناسی می‌توانند در بیمارستان‌ها، مراکز تصویربرداری، کلینیک‌ها و … مشغول به کار شوند.

البته اگر به رشته رادیولوژی علاقه‌مند هستید، باید بدانید که رشته پرتو درمانی نیز تشابهات بسیاری با این رشته دارد. بازار کار رشته پرتودرمانی نیز بسیار خوب است و متخصصین پرتو درمانی از درآمد بالایی برخوردار هستند. اگر می‌خواهید رشته پرتو درمانی را هم به‌خوبی رادیولوژی بشناسید، حتماً مقاله «رشته پرتودرمانی | بررسی صفر تا صد» را هم بخوانید.

فرصت‌های شغلی برای کاردانان رادیولوژی

  • مسئول آماده‌سازی و راه‌اندازی دستگاه‌های رادیوگرافی
  • انجام تصویربرداری ساده از اندام‌هایی مانند دست، پا و …
  • ظهور و ثبت تصاویر رادیوگرافی

فرصت‌های شغلی برای کارشناسان رادیولوژی

  • انجام تصویربرداری تخصصی و تداخلی از اندام‌هایی مانند دستگاه گوارش، عروق و …
  • کار با دستگاه‌های پیشرفته تصویربرداری مانند سی‌تی‌اسکن و MRI
  • تفسیر تصاویر رادیوگرافی در کنار رادیولوژیست

لازم به ذکر است که وظایف ذکرشده در بالا، کلیاتی از وظایف فارغ‌التحصیلان این رشته را ارائه می‌دهد و ممکن است با توجه به نوع مرکز درمانی و موقعیت شغلی، جزئیات وظایف افراد متفاوت باشد.

درآمد رشته رادیولوژی

با توجه به نیاز روزافزون بیمارستان‌ها و مراکز تصویربرداری به نیرو متخصص در این زمینه، به نظر می‌رسد درامد رادیولوژی، درآمد قابل قبولی است. اگر می‌خواهید درآمد سایر رشته‌های دانشگاهی تجربی را بدانید، حتماً سری به سایت نوتروفیل بزنید. نوتروفیل جامع‌ترین مرجع برای کنکوری‌ها است. هرآنچه بخواهید را می‌توانید در نوتروفیل پیدا کنید.

شرایط ادامه تحصیل فارغ التحصیلان رشته رادیولوژی+ گرایش های کارشناسی ارشد

فارغ‌التحصیلان رشته رادیولوژی در مقطع ارشد می‌توانند به‌جز این رشته، در رشته‌های زیر نیز ادامه تحصیل دهند:

  • مهندسی پزشکی (زیست مواد)
  • مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)
  • اقتصاد بهداشت
  • ارزیابی فناوری سلامت
  • اپیدمیولوژی
  • انفورماتیک پزشکی
  • رادیوبیولوژی و حفاظت پرتویی
  • آمار زیستی
  • فناوری اطلاعات سلامت
  • علوم تشریحی
  • نانوتکنولوژی پزشکی
  • فیزیک پزشکی
  • مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
  • کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی
  • رشته زیست‌فناوری پزشکی
  • آموزش پزشکی-ژورنالیسم پزشکی
  • تاریخ علوم پزشکی
  • رفاه اجتماعی
  • مدیریت برنامه‌ریزی الکترونیکی در علوم پزشکی
  • فناوری تصویربرداری پزشکی
  • تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی

رشته رادیولوژی برای مهاجرت مناسب است؟

رشته رادیولوژی جزو رشته‌های رو به پیشرفت در جهان است و روزبه‌روز نیاز به متخصص رادیولوژی نیز در دنیا بیشتر می‌شود. اگر قصد دارید با رشته رادیولوژی مهاجرت کنید، باید بدانید هر کشور شرایط خاص خود را دارد. در ادامه به بررسی شرایط رشته رادیولوژی در چند کشور مطرح دنیا می‌پردازیم.

رشته رادیولوژی در المان

کارشناسان و متخصصین رادیولوژی جزو پردرآمدترین متخصصین پزشکی در آلمان هستند. میانگین درآمد آن‌ها حدود ۲۳۰هزار یورو در سال است.

رشته رادیولوژی در سوئیس

باید بدانید که سوئیس مقصد خوبی برای پزشک‌ها است؛ زیرا متخصصین پزشکی در سوئیس از پردرآمدترین افراد اروپا هستند. میانگین درآمد آن‌ها حدود ۵۰۶ هزار فرانک در سال است.

رادیولوژی در کانادا

رادیولوژیست‌ها در کانادا و ایالت متحده به‌طور متوسط حدود ۴۲۰هزار یورو در سال درآمد دارند. این مبلغ بالاتر از میانگین درآمد اکثر متخصصین پزشکی در کانادا و ایالت متحده است.

اگر می‌خواهید شرایط مهاجرت با سایر رشته‌های تجربی را بدانید، ابتدا نسبت به سایر رشته‌ها اطلاع پیدا کنید. می‌توانید از طریق مقاله «معرفی تمام رشته های تجربی در کنکور 1403» اطلاعات کلی در رابطه با تمام رشته‌های تجربی و شرایط مهاجرت با آن‌ها به دست آورید.

من چندین سال پیش، رشته رادیولوژی را در دانشگاه انتخاب کردم. بعد از پایان دوران کارشناسی، به آلمان مهاجرت کردم. از وضعیت بازارکار و درآمدم در این رشته چه زمانی که در ایران بودم، چه الان که در آلمان هستم، راضی بوده و هستم. این رشته سختی‌های خاص خودش نظیر ساعت کاری سخت، ارتباط مداوم با اشعه و… را دارد. اما من از انتخاب رشته رادیولوژی بسیار خوشحالم.

رشته رادیولوژی مناسب چه کسانی است؟

در ادامه معرفی رشته رادیولوژی، نوبت به این سؤال می‌رسد که چه کسانی مناسب این شغل هستند؟ ازآنجاکه کارشناسان رادیولوژی با سروکار زیادی با بیماران دارند؛ باید صبر و تحمل زیادی داشته باشند. صبر و شکیبایی زیاد به آن‌ها کمک می‌کند بتوانند در کارشان، عملکرد مطلوبی داشته باشند.

همچنین دانشجویان رشته رادیولوژی باید بتوانند دروس پایه دانشگاهی این رشته را که عمدتاً ریاضی و فیزیک و آناتومی است را بگذرانند. بنابراین علاقه به دروس ریاضی و فیزیک و زیست در دبیرستان یکی از معیارهای موفقیت در این رشته است.

سؤالات متداول

رشته رادیولوژی چیست؟

فارغ‌التحصیلان رشته رادیولوژی، با تسلط بر دستگاه‌های نوین تصویربرداری مانند سیستم‌های دیجیتال، سی‌تی‌اسکن، ام آر آی و … در کنار پزشکان، نقشی کلیدی در تشخیص بیماری‌ها ایفا می‌کنند.

رادیولوژی چند سال است؟

طول تحصیل رشته رادیولوژی در مقطع کارشناسی، ۴ سال است.

رشته رادیولوژی بازار کار خوبی دارد؟

بله، بازار کار رشته رادیولوژی با توجه به نیاز روزافزون بیمارستان‌ها و مراکز تصویربرداری به متخصص، در شرایط ایده‌آلی است.

تصویر تیم تولید محتوا نوتروفیل
تیم تولید محتوا نوتروفیل
تیم محتوای نوتروفیل از چند مشاور با تجربه و با ذوق تشکیل شده، که علاوه بر مشاوره دادن به نوشتن نیز علاقه دارند. تیم محتوای نوتروفیل با ترکیب این دو عامل سعی میکند همیشه مقالات به روز و تخصصی کنکور رو برای شما منتشر کند.
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها