شما هم دنبال کلید موفقیت در کنکور میگردید؟ اشتباه نکنید فقط یک کلید قرار نیست شما را در کنکور موفق کند و شما برای موفقیت به یک دسته کلید احتیاج دارید که یکی از کلیدهای آن، کمتر از همه مورد توجه قرار میگیرد، اما اصلا نباید اهمیت آن را دست کم گرفت! اهمیت خواب برای کنکوری ها!
ممکن است تعجب کنید، اما خواب چیزی فراتر از یک استراحت ساده است. بهترین ساعت خواب برای کنکوری ها برای عملکرد بهتر، بین ۶ تا ۸ ساعت در شبانهروز است. این مدت زمان باعث بهبود حافظه و تمرکز میشود. البته ساعت خواب کنکوری تنها چیزی نیست که باید به آن توجه کرد، بلکه کیفیت خواب هم به اندازه کمیت آن اهمیت دارد. داشتن یک خواب عمیق و باکیفیت، میتواند تأثیر خوابیدن را چندین برابر کند.
برای داشتن یک خواب با کیفیت میتوان به برخی از نکات مانند عدم مصرف غذای سنگین در وعده شام، عدم استفاده از نوشیدنیها و غذاهای محرک، عدم فعالیت ذهنی شدید و همچنین عدم استفاده از گوشی و لپتاپ حداقل یک ساعت قبل از خواب اشاره کرد. همانطور که گفتیم خواب، یکی از کلیدهای موفقیت در کنکور است، اما باقی عوامل چه؟ در مورد آنها برنامهای دارید یا فکر میکنید ممکن است به کمک حرفهایتری نیاز داشته باشید؟ مشاوره کنکور که در این لینک میتوانید با انواع خدمات آن آشنا شوید، به شما کمک میکند دسته کلید موفقیت خود را کاملتر کنید.
راز چرخه خواب برای کنکوری ها؛ چطور با انرژی کامل از خواب بیدار شوید!
پیش از اینکه به بحث اصلی یعنی بهترین ساعت خواب کنکوری و تنظیم خواب کنکوری ها بپردازیم، باید به مبحثی به اسم چرخه خواب اشاره کنیم. آیا میدانید چرا گاهی با وجود خواب طولانی، همچنان احساس خستگی میکنید؟ این به چرخه خواب شما وابسته است! خواب شبانه شامل چندین چرخه ۹۰ دقیقهای بوده که شامل دو مرحله اصلی به نامهای NonRem و Rem است.
این سیکل در طول خواب تکرار میشود، اما نکته اینجاست که بلند شدن شما از خواب، در میانه این چرخه باعث ایجاد خستگی بعد از خواب خواهد شد. یک راهحل جذاب برای این مشکل وجود دارد که خود من هم از آن استفاده میکنم. sleepcalculator نام سایتی است که به شما کمک میکند زمانهای بیداری و خوابتان را براساس چرخه خواب تنظیم کنید. شما میتوانید از این سایت به دو شکل استفاده کنید:
- ساعت بیداریتان را به آن بدهید تا ساعتهای خواب را مشخص کند.
- ساعت خواب را به آن بدهید تا ساعتهای بیداری را به شما پیشنهاد دهد.
چقدر در طول شب بخوابم؟
بهترین تایم خواب برای کنکوری ها بین 6 تا 8 ساعت است. درواقع کمتر از 6 ساعت، احتمالا موجب عدم تمرکز و بیشتر از 8 ساعت خوابیدن، منجربه خوابآلودگی در طول روز خواهد شد. توصیه اکید ما این است که بههیچ وجه برای افزایش ساعت مطالعه به سمت کاهش ساعت خواب نروید. اگر این کار را انجام دهید احتمالا پس از یک یا دو هفته بدنتان دیگر کشش لازم را نخواهد داشت و منجربه کاهش دقت، تمرکز و انرژی شما میشود.
شاید برایتان جالب باشد بدانید، حتی ساعت خواب رتبه های برتر کنکور هم در همین محدوده است. اما برای رتبه برتر شدن یک روتین مشخص علاوهبر ساعت خواب منظم لازم است که میتوانید در مطلب ما با عنوان سبک زندگی کنکوری بیشتر با آن آشنا شوید.
خواب روزانه؛ چطور یک چرت مفید داشته باشیم؟
پیش از اینکه به سراغ تنظیم خواب شبانه که کار سختتری هم هست برویم، ابتدا بهتر است کار را با خواب ظهر شروع کنیم که تنظیم آن سادهتر است.
اگر عادت دارید روزها دو یا سه ساعت بخوابید مانند خود من، اول از همه کفش آهنین را به پا کنید چراکه باید آن را تغییر دهید. اما بیایید از راهکار خودم به شما بگویم. آشنا شدن با چرخه خواب توانست خواب روزانه من را دگرگون کند! همانطور که دیدید چرخه خواب 90 دقیقه بوده و نکته اصلی در مورد خواب ظهر، عدم داشتن یک چرخه خواب کامل است. به همین دلیل بهترین تایم خواب ظهر بین 20 تا نهایتا 45 دقیقه است. درواقع اگر خواب شما وارد چرخه کامل شود بیدارشدن شما از خواب سختتر میشود و دانستن این موضوع، آن چیزی است که شما را مانند من نجات خواهد داد.
حالا اگر پیش از اینکه این مطلب را خوانده باشید، دو یا سه ساعت خواب ظهر داشتهاید، طبیعتا نمیتوانید به یک باره زمان خواب خود را کاهش دهید. ساعت خواب را اندکاندک کم کرده و روزهایی سعی کنید فقط نیم ساعت چشمانتان را ببندید. این کار به اندازه کافی به شما انرژی داده و خستگی شما درمیرود. در نهایت اگر برای بیدار شدن مشکل دارید میتوانید از الارم یا کمک گرفتن از شخصی در منزل استفاده کنید.
خبر خوب! اگر به مشاوره نیاز دارید اطلاعات خود را در فرم زیر وارد کنید؛ سپس در اسرع وقت مشاوران ما با شما تماس خواهند گرفت.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
راهکار هایی برای تنظیم زمان خواب شبانه
حالا باید سراغ کار سختتر، یعنی تنظیم زمان خواب شبانه برویم! تغییر خواب یک کنکوری در شب بهسادگی خواب ظهر نیست. برای تنظیم خواب شب باید صبورتر باشید. فرض کنید شما عادت دارید صبحها ساعت 9 از خواب بیدار شوید و طبیعتا این تایم برای دانشآموز کنکوری مناسب نیست. اما راهحل چیست؟ بهترین راه این است که بهطور مثال برای 4 روز، یک ربع زودتر بیدار شوید و بعد دوباره چهار روز دیگر یک ربع زمان بیدار شدنتان را زودتر کنید. به این شکل کمترین فشار به شما خواهد آمد. راهحل دیگر این است که اگر دیرهنگام به خواب میروید، شوک را امتحان کنید. در هر بار، یک سیکل خواب یعنی 90 دقیقه را کاهش دهید.
مکان خوابیدن هم در تنظیم خواب کنکوری ها اهمیت زیادی دارد. مکان خوابیدن باید ثابت و مشخص وده و از همه مهمتر نباید محل خواب و درس خواندنتان یکی باشد. ذهنتان باید بداند وقتی روی تخت دراز کشیدید، یعنی باید بخوابد و نباید تخت را با میز اشتباه بگیرد. این مشکل بهویژه برای بچههایی که پشت میز میخوابند بسیار اهمیت دارد چراکه این دانشآموزان شکایت میکنند که ما پشت میز هم خوابمان میبرد. چرا؟ چون ذهن به مکانها عادت میکند. پس حتما حواستان به این موضوع باشد. اگر بهسختی به خواب میروید داشتن یک روتین قبل از خواب هم میتواند به شما کمک کند. این روتین میتواند شامل مطالعه کتب غیردرسی، گوشدادن به موسیقی آرامبخش، انجام یوگا و کارهای دیگر باشد.
نکات مهم مربوط به خواب
نکات زیر به شما کمک میکند خواب بهتری داشته باشید و در نتیجه متمرکزتر عمل کنید. خواب یکی از عوامل افزایش تمرکز است، ولی تنها عامل نیست. اگر مشکل عدم تمرکز دارید و قطعا میدانید بدون تمرکز موفقیت در کنکور میسر نیست، مطلب کامل ما در مورد افزایش تمرکز در سال کنکور را بخوانید تا با روشهای جادویی و خاص ما برای متمرکزتر شدن آشنا شوید. اما برسیم به نکات!
- مصرف غذای سنگین در وعده شام ممنوع است، لطفا سه ساعت قبل از خواب، شام نخورید.
- استفاده از نوشیدنیها و غذاهای محرک ممنوع است.
- دو ساعت قبل از خواب، فعالیت ذهنی شدیدی نداشته باشید.
- یک ساعت قبل خواب از گوشی و فضای اجتماعی استفاده نکنید.
نکات کاربردی برای بیداری و جلوگیری از خوابآلودگی
یکی از مشکلات عمده دانشآموزان کنکوری و حتی خود من که دانشآموز کنکوری هم نیستم، خوابآلودگی است. خوابالو بودن دلایل زیادی دارد که از آن جمله میتوان به این موارد اشاره کرد.
- خواب کمکیفیت
- روتین نامنظم
- تایم استراحت نامنظم و به اندازه نبودن آن
- حساسیت به فصول سرد و دریافت کمتر نور خورشید
- دمای زیاد اتاق
اما راهحل چیست؟ راهحلهایی که روی خود من هم جواب دادهاند و احتمالا برای شما هم مناسب هستند:
- داشتن برنامه و روتین منظم
- داشتن مطالعه هدفمند
- نوشیدن آب را جدی بگیرید، هر موقع احساس کردید خوابآلود شدهاید کمی آب بنوشید.
- تایمهای استراحت منظم داشته باشید و در آن تایمها ورزش سبک انجام دهید. بهطور کل باید استراحت در کنکور را جدی بگیرید. همین استراحت میتواند عاملی برای موفقیت و شکست شما باشد، اما استراحت باید به چه شکلی انجام شود تا هم رفرش شوید و هم تایمتان تلف نشود؟ مطلب استراحت در سال کنکور میتواند به شما کمک کند.
- غذاهای سنگین نخورید و اصلا در خوردن زیادهروی نکنید.
- از خوراکیهایی مثل کشمش، خرما، میوه و برگه استفاده کنید و مصرف قند مصنوعی را کمتر کنید. در پایان اگر صبح هر کار میکنید بیدار نمیشوید صبحتان را با دوش آب کمی سرد شروع کنید و یک صبحانه خوب بخورید. تمرکز روی تکنیکهای نفس کشیدن به شکل عمیق و آرام میتواند به شما کمک کند.
راهکار های نوتروفیل برای تنظیم خواب کنکوری ها
در این مطلب از گروه نوتروفیل سعی کردیم تا به شما دانشآموزان کنکوری کمک کنیم تا با تنظیم خواب کنکوری ها بیشتر آشنا شوید. شما در این مطلب دریافتید که بهترین ساعت خواب برای یک کنکوری بین 6 تا 8 ساعت است و باید کیفیت لازم را داشته باشد. همچنین با سایت sleepcalculator و با مسئله چرخه خواب هم آشنا شدید. در انتها در مورد نکاتی هم صحبت کردیم که بتوانید خواب با کیفیتتری را تجربه کرده و با خوابآلودگی خود در طول روز هم مقابله کنید.
سوالات متداول
بهترین ساعت خواب برای کنکوری ها چهقدر است؟
بین 6 تا 8 ساعت.
چه کارهایی میتواند باعث شود راحتتر به خواب بروید؟
داشتن یک روتین منظم، عدم مصرف کافئین، عدم مصرف غذای سنگین و عدم استفاده از گوشی و لپتاپ
بهترین زمان برای چرت در طول روز چهقدر است؟
بهترین زمان بین 20 دقیقه تا 45 دقیقه است.