رشته اعضای مصنوعی | بررسی صفر تا صد

رشته اعضای مصنوعی
مسیر مطالعه

رشته اعضای مصنوعی از جمله رشته‌های زیرشاخه حوزه توانبخشی به شمار آمده که در آن نحوه طراحی و ساخت اعضای مصنوعی و همچنین وسایل کمکی منطبق با اصول مهندسی و بر اساس آناتومی بدن آموزش داده می‌شود. در حقیقت، در معرفی رشته اعضای مصنوعی باید به این نکته نیز اشاره کنیم که دروس آموزش داده شده در این رشته مجموعه‌ای از دروس علوم مهندسی و علوم پزشکی است.
دانشجویان این رشته در خصوص طریقه طراحی و ساخت اعضای مصنوعی با هدف بهبود کیفیت زندگی و همچنین راحت‌‌تر شدن زندگی افراد دارای ناتوانی جسمی آموزش می‌بینند.‌
همچنین لازم به ذکر است که رشته اعضای مصنوعی یک رشته رو به رشد بوده و درآمد رشته اعضای مصنوعی نیز قابل قبول است. ما در این مطلب تلاش داریم تا به معرفی رشته اعضای مصنوعی بپردازیم.

معرفی رشته اعضای مصنوعی به همراه معایب و مزایا این رشته

در رشته اعضای مصنوعی و وسایل کمکی نحوه طراحی و ساخت اعضای مصنوعی، نوع مواد و متریال و در نهایت ساخت وسایل کمکی بر اساس اصول مهندسی و آناتومی بدن آموزش داده‌ می‌شود.
شایان توجه است که کارشناسان رشته اعضای مصنوعی باید با علوم پایه‌ی مهندسی، پزشکی، آناتومی و فیزیولوژی بدن آشنا بوده و نحوه‌ی ساخت اعضای مصنوعی اعم از ارتز و پروتز را بلد باشند. هدف از این رشته بهبود زندگی افراد دارای معلولیت و همچنین جبران عضو آسیب دیده به وسیله اشیا مصنوعی است. از جمله مزایای رشته اعضای مصنوعی می‌توان به موارد بیان شده در زیر اشاره کرد.

  1. کمک به انسان‌های دارای برخی ناتوانی‌های جسمی به منظور بهبود و ارتقای کیفیت زندگی افراد.
  2. با توجه به اینکه، متاسفانه تعداد افراد مبتلا به دیابت، بیماری‌های عروقی و حوادث ناگوار که منجر به قطع عضو می‌شوند، در حال افزایش است، بنابراین بازار کار این رشته نیز نسبتاً خوب است.
  3. دانشجویان با مدرک رشته اعضای مصنوعی می‌توانند در بیمارستان‌ها، مراکز توانبخشی، شرکت‌های تولیدکننده اعضای مصنوعی، و یا حتی به صورت مستقل کار کنند. بنابراین رشته اعضای مصنوعی تنوع شغلی خوبی دارد.
  4. رشته اعضای مصنوعی به عنوان یک کار خلاقانه و چالش‌ برانگیز شناخته می‌شود.

با این حال این رشته نیز دارای معایبی است. در ادامه به شرح معایب این رشته خواهیم پرداخت.

  1. دروس سخت و حجم بالای مطالب این رشته به خصوص در حوزه دروس پایه، شامل دروس تخصصی و سنگینی مانند آناتومی، فیزیولوژی، بیومکانیک و مواد مهندسی است.
  2. بخش قابل توجهی از رشته اعضای مصنوعی نیازمند کار عملی در آزمایشگاه و کارگاه‌های تخصصی است که برای بسیاری از افراد می‌تواند خسته‌کننده و زمان‌بر به شمار آید.
  3. با توجه به اینکه در حال حاضر بازار کار این رشته در ایران به طور کامل اشباع نشده است، اما این موضوع می‌تواند در آینده به یک چالش تبدیل شود.
  4. دستمزد پایین تکنسین‌های رشته اعضای مصنوعی در داخل کشور در مقایسه با برخی از کشورهای توسعه یافته، یکی دیگر از معایب این رشته به شمار می‌آید.

رشته تجربی در طی حدوداً 10 سال گذشته به عنوان پر رقابت‎ترین گروه‌های آزمایشی شناخته می‌شود. با توجه به رقابت و پیچیدگی‌های رشته تجربی، کمک گرفتن از یک مشاور حاذق و با تجربه در حوزه تجربی برای دانش‌آموزان رشته تجربی، بسیار کمک کننده به شمار می‌آید. اگر شما نیز به عنوان داوطلب رشته تجربی، احساس نیاز به حضور یک مشاور متخصص رشته تجربی در سال کنکور خود دارید، می‌توانید به صفحه مشاوره کنکور تجربی مراجعه کنید.

وظایف یک کارشناس و تکنسین رشته اعضای مصنوعی

وظایف یک کارشناس و تکنسین رشته اعضای مصنوعی

در این بخش از مبحث بررسی سوال رشته اعضای مصنوعی چیست، قصد داریم به معرفی درآمد رشته اعضای مصنوعی بپردازیم. فارغ ‌التحصیلان رشته‌ اعضای مصنوعی و وسایل کمکی در داخل کشور می‌توانند در مراکز توانبخشی، بیمارستان‌ها و سازمان بهزیستی، شرکت‌های تولیدکننده اعضای مصنوعی و وسایل کمکی و همچنین مراکز تحقیقاتی مشغول به فعالیت شوند.
در مورد رشته اعضای مصنوعی باید توجه داشته باشید که در حال حاضر، کشور به نیروی کار متخصص در این رشته مورد نیاز است و بازار کار این رشته اشباع نیست. برخی از وظایف تکنسین‌های اعضای مصنوعی شامل موارد اشاره شده در زیر است.

در این بخش از مبحث بررسی سوال رشته اعضای مصنوعی چیست، قصد داریم به معرفی درآمد رشته اعضای مصنوعی بپردازیم. فارغ ‌التحصیلان رشته‌ اعضای مصنوعی و وسایل کمکی در داخل کشور می‌توانند در مراکز توانبخشی، بیمارستان‌ها و سازمان بهزیستی، شرکت‌های تولیدکننده اعضای مصنوعی و وسایل کمکی و همچنین مراکز تحقیقاتی مشغول به فعالیت شوند.
در مورد رشته اعضای مصنوعی باید توجه داشته باشید که در حال حاضر، کشور به نیروی کار متخصص در این رشته مورد نیاز است و بازار کار این رشته اشباع نیست. برخی از وظایف تکنسین‌های اعضای مصنوعی شامل موارد اشاره شده در زیر است.

  1. اصلاح ناهنجاری‌های بدن به کمک ابزار مصنوعی
  2. ساخت ارتز و پروتز به منظور حمایت از اعضای ضعیف و ناتوان بدن
  3. ساخت پروتزهایی با هدف زیبایی
  4. ساخت اندام مصنوعی برای اعضای از دست رفته بدن

بسیاری از افراد رشته‌های دانشگاهی گروه آزمایشی تجربی را تنها محدود به چند رشته اول این گروه آزمایشی مانندف پزشکی، پرستاری، دندانپزشکی، داروسازی و غیره می‌دانند. این در حالی است رشته‌های جوزه تجربی بسیار متنوع و متعدد هستند. در صورتی که دوست دارید تا با رشته‌های گروه آزمایشی تجربی بیشتر آشنا شوید، می‌توانید به صفحه رشته های دانشگاهی تجربی مراجعه کنید.

چه درس هایی از دوره دبیرستان در رشته اعضای مصنوعی کاربردی تر هستند؟

با توجه به اینکه رشته اعضای مصنوعی در گروه آزمایشی تجربی قرار دارد، در نتیجه، دروس زیست و شیمی در این درس بسیار مهم هستند. علاوه بر این، با توجه به بخش‌های مهندسی این رشته، دروس ریاضی و فیزیک نیز بسیار مهم هستند.
با توجه به تغییراتی که در چند سال اخیر در قوانین کنکور اعمال شده است، اهمیت معدل نهایی از تاثیر مثبت بر نتایج کنکور به تاثیر 50 درصدی رسیده است. اگر شما نیز می‌خواهید، بدانید که با معدل کسب شده در امتحانات نهایی چه تاثیری بر نتایج کنکورتان خواهد گذاشت، می‎توانید به پنل تخمین رتبه با معدل نهایی مراجعه کنید.

معرفی دروس رشته اعضای مصنوعی در دوره کارشناسی

دوره‌ی تحصیل در رشته اعضای مصنوعی و وسایل کمکی مانند بسیاری از رشته‌های گروه تجربی 4 سال است. دانشجویان این رشته برای فارغ التحصیلی باید 128 واحد درسی را مطالعه و پاس کنند. لازم به ذکر است که 20 واحد از 128 واحد مربوط به دروس عمومی، 48 واحد دروس تخصصی، 24 واحد کارآموزی، 36 واحد دروس پایه مهندسی و پزشکی می‌شود. در ادامه این بخش در دو جدول به ترتیب معرفی دروس پایه و تخصصی رشته اعضای مصنوعی اشاره خواهیم کرد.

دروس پایه رشته اعضای مصنوعی

آناتومی اندام بالاییارتوپدی ۱و۲زبان تخصصیآناتومی اعصاب
آناتومی اندام پایینیرادیولوژیفیزیولوژی عمومیتکنیک قطعه سازی
آناتومی اندام سطحینورولوژیآناتومی ستون فقرات و نواحی قدامی شکماستاتیک
رسم فنیروانشناسی معلولین جسمیاصول توان‌بخشی و طب فیزیکیآمار و روش تحقیق

دروس تخصصی رشته اعضای مصنوعی

طراحی و ساخت پروتزهای زیر زانوپروتزهای زیباییتکنیک ارتوپدی فنی
طراحی و ساخت ارتزهای بالا زانوطراحی و ساخت ارتزهای پاپروتزهای اندام پایینی 1و2
طراحی و ساخت ارتزهای ستون فقرات 1و2طراحی و ساخت پروتزهای زیر زانوطراحی و ساخت پروتزهای اندام بالایی
طراحی و ساخت پروتزهای بالا زانوارتزهای ستون فقراتطراحی و ساخت ارتزهای اندام بالایی
کینزیولوژی و بیومکانیک 1و2 و3پروتزهای اندام بالاییارتزهای اندام بالایی
مدیریت مراکز ارتوپدطراحی و تولید ارتزهای زیر زانوساخت ارتزهای اندام‌های پایینی بدن
اخلاق حرفه اییارتزهای پامعاینه و ارزیابی

بازار کار رشته اعضای مصنوعی، آینده شغلی این رشته چگونه پیش بینی می‎شود؟

بازار کار رشته اعضای مصنوعی

بازار کار رشته اعضای مصنوعی نسبتاً متنوع بوده و فارغ التحصیلان این رشته می‌توانند در دو بخش دولتی و خصوصی فعالیت کنند. از جمله سازمان‌های دولتی که فارغ التحصیلان رشته اعضای مصنوعی می‌توانند در آن مشغول به کار شوند عبارتند از: سازمان بهزیستی، هلال احمر، بنیاد جانبازان و بیمارستان‌های دارای مراکز ارتوپدی فنی.

با این حال، حیطه اصلی فعالیت فارغ التحصیلان رشته ساخت اعضای مصنوعی، بخش خصوصی است. در حقیقت، از آنجایی که رشته اعضای مصنوعی جزو معدود رشته‎های توانبخشی به شمار می‌آید. بنابراین، فارغ التحصیلان این رشته می‌توانند پس از کسب تجربه لازم، مرکز خصوصی دایر کرده و به فعالیت بپردازند.
فارغ التحصیلان رشته اعضای مصنوعی پس از دایر کردن مطب می‌توانند به درمان، افرادی که دارای ناتوانی جسمی و انواع بد شکلی‌های مختلف و مشکلات ارتوپدی دارند، درمان آن دسته از افرادی که دارای بیماری‌های ساده مثل صافی کف هستند، بپردازند. علاوه بر این، افراد در مطب‌های خصوصی خود می‌توانند به آن کسانی که دچار قطع عضو هستند و یا نیاز به پروتز‌های زیبایی اعم از ساخت چشم، گوش و بینی مصنوعی دارند، خدمات خود را ارائه کنند.

درآمد افراد شاغل در رشته اعضای مصنوعی

درآمد تکنسین‌ها و متخصصین رشته اعضای مصنوعی به عوامل متنوعی مانند، محل کار، سمت شغلی، مهارت و توانایی فردی بستگی دارد. میزان درآمد رشته اعضای مصنوعی برای آن گروه از افرادی که در بخش‎های دولتی مشغول به کار هستند، مطابق قانون کار حقوق دریافت می‌کنند. با این حال، آن دسته از افرادی که در بخش‎های خصوصی مشغول به کار هستند، متناسب با سابقه کار و مهارت افراد بیشتر خواهد بود.
بسیاری از علاقه‌مندان و داوطلبان گروه تجربی با امید و آرزوی قبولی در رشته پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی به رشته تجربی وارد می‌شوند. اگر شما نیز جزو دوستداران و عاشقان پزشکی هستید، ما به شما پیشنهاد می‌کنیم تا به صفحه رشته پزشکی مراجعه کنید.

شرایط ادامه تحصیل فارغ التحصیلان رشته اعضای مصنوعی و گرایش های کارشناسی ارشد این رشته

در صورتی که قصد ورود و تحصیل به رشته اعضای مصنوعی را دارید باید بدانید که تنها امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقطع کارشناسی ارشد در داخل کشور وجود دارد. گرایش‌های مقطع کارشناسی ارشد رشته اعضای مصنوعی عبارتند از:

  1. رشته پروتز
  2. رشته ارتز
  3. رشته مهندسی پزشکی زیست مواد
  4. رشته‌ی مدیریت توانبخشی
  5. رشته انفورماتیک پزشکی
  6. رشته فیزیک پزشکی
  7. رشته اعضای مصنوعی و وسایل کمکی
  8. رشته زیست فناوری پزشکی
  9. رشته نانوتکنولوژی پزشکی
  10. رشته آمار زیستی
  11. رشته اقتصاد بهداشت
  12. رشته آموزش پزشکی
  13. رشته تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی

آیا رشته اعضای مصنوعی برای مهاجرت مناسب است؟

اگر شما نیز قصد فعالیت در شغل اعضای مصنوعی در خارج از کشور را دارید، باید بدانید که امکان مهاجرت با رشته اعضای مصنوعی و فعالیت در این رشته برای شما وجود دارد. شایان ذکر است که اغلب تکنسین‌های اعضای مصنوعی در خارج از کشور می‌توانند در مراکز خدمات مراقبت‌های بهداشتی سرپایی، فروشگاه‌های بهداشت مراقبت‌های شخصی، بیمارستان‌های دولتی و غیره کار می‎کنند.
در صورتی که قصد ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و یا دکترا رشته اعضای مصنوعی را دارید، باید بدانید که دانشگاه‌های زیر در حوزه جذب دانشجویان بین المللی در رشته اعضای مصنوعی فعالیت می‌کنند.

  1. دانشگاه شمال غربی اوانستون
  2. پردیس اصلی موسسه فناوری جورجیا
  3. دانشگاه واشنگتن، پردیس سیاتل
  4. پردیس دانشگاه پیتسبورگ

رشته اعضای مصنوعی مناسب چه کسانی است؟ معرفی و بررسی توانایی های لازم برای فعالیت در این رشته

 معرفی و بررسی توانایی های لازم برای رشته اعضای مصنوعی

در این بخش از معرفی رشته اعضای مصنوعی قصد داریم به معرفی و بررسی توانایی‌های لازم برای موفقیت در این شغل بپردازیم.

  1. تکنسین رشته اعضای مصنوعی باید توانایی برقراری ارتباط مناسب با بیماران را داشته باشد.
  2. کارشناس رشته اعضای مصنوعی باید توانایی انجام کار گروهی را نیز داشته باشند.
  3. توانایی برخورد محبت آمیز و دلسوزانه با بیمار نیز از جمله ویژگی‌‌های یک تکنسین رشته اعضای مصنوعی است.
  4. داشتن روحیه‌ بالا و امید بخش بودن از مهم‌ترین ویژگی‌های است که یک تکنسین رشته اعضای مصنوعی باید داشته باشد.
  5. توانایی بدنی بالا نیز برای موفقیت در رشته اعضای مصنوعی ضروری است.
  6. تکنسین رشته اعضای مصنوعی باید توانایی فنی بالا داشته باشد.
  7. تسلط بر دروس ریاضی، آناتومی بدن و طراحی اعضای مصنوعی، نیز از جمله ویژگی‌های ضروری کارشناس رشته اعضای مصنوعی به شمار می‌آیند.
  8. داشتن مهارت تحقیق و پژوهش نیز برای تکنسین رشته اعضای مصنوعی بسیار حائز اهمیت است.

لیست دانشگاه های ارائه دهنده رشته اعضای مصنوعی در داخل کشور

دانشگاه های علوم پزشکی ارائه دهنده رشته اعضای مصنوعی در داخل کشور شامل موارد بیان شده در زیر هستند. از جمله دانشگاه های دارای رشته اعضای مصنوعی عبارتند از:

  1. شیراز
  2. ایران
  3. بهزیستی و توانبخشی تهران(رشته های گروه پزشکی)
  4. اصفهان
  5. پردیس خودگردان اصفهان
  6. همدان
  7. پردیس خودگردان همدان

سخن پایانی

ما در این مطلب تلاش کردیم تا به معرفی رشته اعضای مصنوعی و هر آنچه که لازم است در مورد این رشته و فعالیت در این شغل چه در داخل و چه در خارج از کشور بدانید، پرداختیم. اگر شما نیز در این مورد سوال یا نظری دارید، لطفاً در قسمت نظرات با ما و مخاطبانمان به اشتراک بگذارید. مشاوران ما در این مسیر همراه شما بوده و در سریع‌ترین زمان به سوالات شما پاسخ خواهند داد.

سوالات متداول

در رشته اعضای مصنوعی به طور خلاصه چه چیزی آموزش داده می‌شود؟

در رشته اعضای مصنوعی به طور اختصاصی به دانشجویان نحوه طراحی و ساخت اعضای مصنوعی منطبق با آناتومی بدن آموزش داده می‌شود.

بازار کار رشته اعضای مصنوعی در داخل کشور چگونه است؟

موقعیت‌های شغلی و بازار کار رشته اعضای مصنوعی با توجه به علاقه داوطلب و فراخوان‌های استخدامی که در کشور معرفی می‌شوند، در سطح خوبی قرار دارد. 

مکان تحصیل در رشته اعضای مصنوعی در دانشگاه‌های خارج از کشور وجود دارد؟ 

بله، همانطور که در این مطلب نیز اشاره کردیم، امکان تحصیل در رشته اعضای مصنوعی از مقطع کارشناسی الی دکترا وجود دارد. علاوه بر این، برخی از کشورها مانند آلمان این رشته رو در دوره آموزشی تحت عنوان آسبیلدونگ نیز ارائه می‌کنند. 

تیم تولید محتوا نوتروفیل
تیم تولید محتوا نوتروفیل
تیم محتوای نوتروفیل از چند مشاور با تجربه و با ذوق تشکیل شده، که علاوه بر مشاوره دادن به نوشتن نیز علاقه دارند. تیم محتوای نوتروفیل با ترکیب این دو عامل سعی میکند همیشه مقالات به روز و تخصصی کنکور رو برای شما منتشر کند.
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
بهترین انتخاب رو داشته باش!

ما اینجا هستیم تا توی تمام مراحل انتخاب رشته تنها نباشی؛ گام به گام انتخاب رشته یک مشاور زبده نوتروفیل کنارت هست تا بهترین انتخاب رو بتونی انجام بدی و ثمره یکسال تلاش‌ات رو به خوبی استفاده کنی.

به ما اعتماد کن؛ خوب تمومش کن 🙂