رشته دامپزشکی | بررسی صفر تا صد

رشته دامپزشکی
مسیر مطالعه

رشته دامپزشکی یکی از 4 رشته‌ای است که در داخل کشور به صورت دکتری حرفه‌ای تدریس می‌شود. طول تحصیل رشته دامپزشکی نیز مانند رشته‌های داروسازی و دندانپزشکی ۶ ساله است. در مبحث معرفی رشته دامپزشکی باید به این نکته اشاره کنیم که رشته دامپزشکی جزو رشته‌های زیرگروه ۱ تجربی است و پذیرش این رشته نیز مانند فیزیوتراپی و به صورت بومی گزینی قطبی است. منظور از بومی گزینی قطبی این است که گزینش این رشته به صورت ۶۰ درصد بومی به ۴۰ درصد غیر بومی است.

دامپزشکان متخصصین پزشکی آموزش دیده‌ای هستند که به بررسی و حفظ سلامت و کیفیت زندگی انواع حیوانات می‌پردازند. علاوه بر این، دامپزشکان برای جلوگیری و کنترل بیماری‌های قابل انتقال از حیوانات به افراد با پزشکان و آژانس‌های بهداشت عمومی همکاری می‌کنند. در حال حاضر، با توجه به گسترش توجه و علاقه افراد به حیوانات خانگی، فعالیت و همچنین درآمد رشته دامپزشکی افزایش یافته است.

ما در این مطلب قصد داریم به معرفی رشته دامپزشکی و هر چه که لازم است به عنوان داوطلب کنکور تجربی در مورد این رشته بدانید، بپردازیم.

معرفی رشته دامپزشکی + معایب و مزایا

رشته دامپزشکی یکی از 4 رشته‌ای است که در داخل کشور به صورت دکتری حرفه‌ای ارائه شده و مدت زمان تحصیل در این رشته 6 سال معادل 12 ترم تحصیلی طول می‌کشد. این رشته جزء علوم‌ شناخت‌ بیماری‌های‌ دامی‌ اعم‌ از بیماری‌های‌ مشترک‌ بین‌ انسان‌ و حیوان‌ یا بیماری‌های‌ خاص‌ دام‌ است. علاوه بر این، دامپزشکان وظیفه پیشگیری‌ از بیماری‌ها، معالجه‌ بیماری‌ها و همچنین‌ علم‌ تغذیه‌ انسان ‌بر عهده دارند.
این رشته شامل دو مرحله است، مرحله‌ی پیش درمانگاهی که شامل دروس عمومی, اصلی و تخصصی است و مرحله‌ی درمانگاهی که شامل دروس گروه درمانگاهی اعم از کارآموزی، انترنی و پایان‌نامه است.

وظایف یک دامپزشک

داوطلبانی که پس از گذراندن 6 سال موفق به فارغ ‌التحصیلی از رشته دامپزشکی می‌شوند، دامپزشک به شمار می‌آیند. دامپزشکان باید با انواع مشکلات بهداشتی حیوانات و دام‌ها آشنا باشند تا به این ترتیب، بتوانند بهترین خدمات را به مراجعه کنندگان خود ارائه دهند. در ادامه این بخش مهم‌‌ترین وظایف دامپزشکان را شرح خواهیم داد.

  1. مداوا و شستشوی زخم‌های حیوانات مختلف
  2. معالجه و بهبود زخم‌ها و شکستگی‌های حیوانات مختلف
  3. تشخیص مشکلات بهداشتی حیوانات مختلف
  4. کشتار و از بین بردن حیوانات در صورت لزوم و در صورت مبتلا بودن حیوان به بیماری لاعلاج
  5. تشخیص بیماری‌ دام‌ها و سایر حیوانات
  6. معالجه بیماری حیوانات مختلف
  7. مشاوره در مورد تغذیه و نگهداری دام و حیوانات مختلف
  8. نمونه‌گیری برای تشخیص بیماری‌های خاص حیوانات مختلف
  9. تجویز دارو برای حیوانات بیمار
  10. بررسی محل زندگی دام‌ها
  11. مدیریت و نظارت بر پرستاران و پرسنلی که وظیفه مراقبت از حیوانات را برعهده دارند.
  12. پیشگیری از بروز و شیوع بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان مختلف
  13. واکسینه کردن حیوانات در برابر بیماری‌های مختلف
  14. انواع جراحی از جزئی تا پیچیده
  15. انجام آزمایشات گوناگون بر روی حیوان مانند گرفتن نوار قلب و سونوگرافی
  16. عقیم سازی برخی از حیوانات
  17. قرنطینه حیوانات برای جلوگیری از انتقال بیماری به حیوانات دیگر
  18. کنترل غذای مورد استفاده توسط حیوانات

بسیاری از داوطلبان کنکور تجربی دوست‌ دارند بدانند که با چه درصد و ترازی می‌توانند در رشته محبوبشان قبول بشوند. اگر شما نیز جزو دوستداران رشته دامپزشکی هستید و می‌خواهید بدانید که برای قبولی در این رشته به جه درصد و رتبه‌ای نیاز دارید، می‌توانید به پنل تخمین رتبه مراجعه کنید.

چه درس هایی از دوره دبیرستان در رشته دامپزشکی کاربردی تر هستند؟

مشاوران کنکور تجربی همواره به داوطلبان توصیه می‌کنند تا در کنکور هیچ درسی را خالی نگذارند، با این حال برای قبولی و موفقیت در رشته دامپزشکی لازم است داوطلبان تسلط بسیار خوبی بر دورس زیست شناسی و شیمی داشته باشند.

کنکور تجربی یکی از پر متقاضی‌ترین گروه‌های آزمایشی در کنکور است. با اینکه گروه آزمایشی تجربی دارای رشته‌های متنوعی است با این حال، همچنان رقابت اصلی در این رشته بر روی چند رشته اول پزشکی مانند داروسازی، پزشکی، دندانپزشکی . دامپزشکی است. در صورتی که شما نیز قصد دارید به عنوان داوطلب کنکور تجربی با سایر رشته‌های این گروه آزمایشی آشنا شوید، می‌توانید به صفحه رشته های تجربی مراجعه کنید.

دروس رشته دامپزشکی در دوره کارشناسی (به همراه جدول)

لازم است بدانید که هر دانشگاهی با توجه به شرایطی که دارد ممکن است تعداد واحدهای متفاوتی برای رشته دامپزشکی در نظر بگیرد. با این حال به طور کلی، تعداد واحدهای رشته دامپزشکی 224 واحد است که دانشجویان باید این 224 واحد را در طول 6 سال تحصیلی پاس کنند.

واحدهای رشته دامپزشکی شامل دروس عمومی، دروس پایه، دروس اصلی، دروس تخصصی، دروس بالینی، کارآموزی در روستا، کارآموزی انترنی، پایان نامه و گزارش تحقیق است. در ادامه این بخش، قصد داریم به معرفی دروس این واحدهای درسی بپردازیم.

واحدهای تحصیلیدروس
دروس پایهفیزیک پزشکی، بیوشیمی، فیزیولوژی، ژنتیک حیوانی، جانورشناسی عمومی و آمار حیاتی
دروس اصلیاصول‌ همه‌گیرشناسی‌، تغذیه‌ دام‌، تغذیه‌ اختصاصی‌ دام‌، تغذیه‌ اختصاصی‌ طیور، آسیب‌شناسی‌ عمومی‌، آسیب‌شناسی‌ اختصاصی‌، باکتری‌شناسی‌ عمومی‌، باکتری‌شناسی‌ اختصاصی‌ و بیماری‌های‌ باکتریایی‌، کالبدشناسی‌ پایه‌، کالبدشناسی‌ مقایسه‌ای‌، انگل‌شناسی‌ و بیماری‌های‌ انگلی‌، قارچ‌شناسی‌ و بیماری‌های‌ قارچی‌، ویروس‌شناسی‌ و بیماری‌های‌ ویروسی‌، ایمن‌شناسی‌ و سرم‌شناسی‌، سم‌شناسی‌، فارماکولوژی‌، ماهی‌شناسی‌ عمومی‌، جنین‌شناسی‌ نظری‌، اصول‌ انتخاب‌ و تلقیح‌ مصنوعی‌ دام‌، بهداشت‌ و پرورش‌ دام‌، بهداشت‌ و پرورش‌ طیور، تکثیر و پرورش‌ ماهی‌، پرورش‌ و بیماری‌های‌ زنبور عسل‌، اصول‌ اصلاًح‌نژاد دام‌، اصول‌ هوشبری‌ نظری‌، اصول‌ کالبدگشایی‌ و نمونه‌برداری‌، اصول‌ معاینه‌ دام‌.
دروس تخصصیبیماری‌های‌ اندام‌های‌ حرکتی‌، بیماری‌های‌ متابولیک‌ دام‌، بیماری‌های‌ درونی‌ دام‌های‌ بزرگ‌، بیماری‌های‌ درونی‌ دام‌های‌ کوچک‌، بیماری‌های‌ تولیدمثل‌ دام‌، بیماری‌های‌ طیور، بیماری‌های‌ ماهی‌، بیماری‌های‌ مشترک‌ انسان‌ و دام‌، رادیولوژی‌ دامپزشکی‌، دروس مربوط به جراحی‌های‌ عمومی‌ اعم از دام‌های‌ بزرگ‌ و دام‌های‌ کوچک‌، مسمومیت‌ دام‌ها‌، مامایی‌ دام‌ها‌‌، پاتولوژی‌ کلینیکال، بهداشت‌ صنایع‌ فعال در حوزه شیر، کنترل‌ کیفیت‌ و بهداشت‌ مواد غذایی‌، نظارت بر صنایع‌ مواد غذایی‌ با منشا دام‌ (نظری‌)، زبان‌ تخصصی‌.
دروس بالینیعملیات‌ درمانگاهی‌ شامل درمان دام‌های‌ بزرگ‌ و دام‌های‌ کوچک‌، مامایی‌ دام‌ها، درمان‌ طیور و در نهایت کارآموزی.
دروس کارآموزی انترنیکارورزی داخلی دام‌های بزرگ، کارورزی داخلی دام‌های کوچک، کارورزی بیماری‌های طیور، کارورزی جراحی دام‌های بزرگ، کارورزی جراحی دام‌های کوچک، کارورزی مامایی، کارورزی کالبد گشایی مرکز تشخیص، کارورزی آزمایشگاه مرکز تشخیص، کارورزی داخلی دام‌های بزرگ، کارورزی مامایی، کارورزی بیماری‌های طیور، کارورزی داخلی دام‌های کوچک، کارورزی جراحی دام‌های کوچک،

کمک گرفتن از یک فرد متخصص و با تجربه در زمان کنکور بسیار کمک کننده است. در حقیقت، استفاده از خدمات مشاوره به صورت چشم‌گیری سبب کاهش استرس، سردرگمی و نگرانی داوطلبان می‌شود. در صورتی که شما نیز به یک مشاور حرفه‌ای، حاذق و با تجربه احتیاج دارید، می‎‌توانید به صفحه مشاوره کنکور تجربی مراجعه کنید.

بازار کار رشته دامپزشکی + آینده شغلی

دانشجویان دامپزشکی پس از فارغ ‌التحصیلی از این رشته می‌توانند به راحتی کسب درآمد داشته باشند و به این ترتیب، آینده شغلی خود را تضمین کنند. دانشجویانی که از این رشته با مدرک دکتری عمومی فارغ‌التحصیل می‌شوند، می‌توانند به راحتی در یک داروخانه یا مطلب دامپزشکی مشغول به کار شده و یا با دریافت مجوز از سازمان پزشکی داروخانه و یا مطب خود را دایر کنند.

البته موقعیت شغلی این رشته تنها مختص به این دو مورد نبوده و دانشجویان می‌توانند پس از فارغ‌ التحصیلی در موقعیت‌های زیر مشغول به فعالیت شوند.

  1. مسئول فنی کارخانه‌های فعال در زمینه تولید خوراک دام و طیور
  2. مسئول فنی کارخانه‌های جوجه ‌کشی
  3. مسئول فنی کشتارگاه‌های دام و طیور
  4. مسئول فنی داروخانه‌های دامپزشکی
  5. مسئول فنی کارخانه‌های فعال در زمینه تولید کننده فرآورده‌های گوشتی
  6. مسئول فنی کارخانه‌های فعال در حوزه تولید فرآورده‌های لبنیاتی
  7. مسئول فنی آزمایشگاه‌های فعال در حوزه کنترل مواد غذایی
  8. دامپزشک دامداری‌ها
  9. دامپزشک مراکز پرورش اسب
  10. دامپزشک مراکز پرورش ماهی
  11. دامپزشک مراکز پرورش زنبور عسل و کرم ابریشم
  12. دامپزشک فعال در بیمارستان‌های تخصصی دامپزشکی
  13. تاسیس داروخانه دامپزشکی و فعالیت در آن
  14. تاسیس مطب دامپزشکی

درآمد رشته دامپزشکی

بر اساس مصوبه اعلام شده از جانب انجمن صنفی مسئولین فنی و ناظرین بهداشتی دامپزشکی استان تهران در حداقل حقوق ماهانه متخصصان فنی بهداشتی با مدرک دکتری عمومی دامپزشکی در کلان شهرها مبلغ بین 10 الی 20 میلیون تومان است. شایان ذکر است که این مبلغ اعلام شده با توجه به تورم، مدرک تحصیلی، ضریب سختی کار، شب کاری یا کار در شهرهای کوچک‌تر افزایش پیدا می‌کند.

شرایط ادامه تحصیل فارغ التحصیلان رشته دامپزشکی

اگر شما قصد ادامه تحصیل در رشته دامپزشکی و در مقاطع بالاتر را دارید باید بدانید که در حال حاضر دانشگاه‌های دولتی مختلف اعم از، دانشگاه تهران، شیراز، تبریز، ارومیه، فردوسی مشهد، شهید باهنر کرمان، شهید چمران اهواز و دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، دوره‌های مختلف تخصص را ارائه می‌کنند.
از جمله تخصص‌های رشته دامپزشکی شامل، رشته‌های علوم پایه، پاتوبیولوژی و علوم بالینی دامپزشکی است. تمامی این رشته‌ها به دو صورت دستیاری یا اصطلاحاً رزیدنتی و دکترای تخصصی (Ph.D) آموزش داده می‌شوند. دوره‌های تخصصی دامپزشکی در گروه علوم پایه، عبارتند از:

  1. آناتومی و جنین ‌شناسی دامپزشکی
  2. بافت‌ شناسی مقایسه‌ای دامپزشکی
  3. فیزیولوژی دامپزشکی
  4. بیوشیمی دامپزشکی
  5. فارماکولوژی دامپزشکی
  6. سم ‌شناسی دامپزشکی

دوره‌های تخصصی در گروه علوم پاتوبیولوژی

  1. آسیب‌شناسی یا پاتولوژی دامپزشکی
  2. انگل ‌شناسی دامپزشکی
  3. ویروس‌ شناسی دامپزشکی
  4. باکتری ‌شناسی دامپزشکی
  5. بهداشت و کنترل ‌کیفی مواد غذایی
  6. بهداشت و بیماری‌های آبزیان
  7. اپیدمیولوژی دامپزشکی
  8. ایمنی‌شناسی دامپزشکی

دوره‌های تخصصی در گروه علوم بالینی

  1. بیماری‌های داخلی دام های بزرگ
  2. بیماری‌های داخلی دام های کوچک
  3. رادیولوژی دامپزشکی
  4. جراحی دامپزشکی
  5. مامایی و بیماری‌های تولیدمثل دام
  6. بهداشت و بیماری‌های طیور
  7. کلینیکال پاتولوژی دامپزشکی

رشته دامپزشکی برای مهاجرت مناسب است؟

داوطلبان رشته دامپزشکی پس از کسب مدرک دکترای عمومی خود می‌توانند به فکر تحصیل دامپزشکی در دانشگاه‌های خارج از کشور نیز باشند. پذیرش رشته دامپزشکی در دانشگاه‌های خارج از کشور کمی دشوارتر از سایر رشته‌های دانشگاهی است.
لازم است بدانید که آن دسته از افرادی که قصد ادامه تحصیل یا کار در خارج از کشور را دارند، باید در کنار نمرات عالی و تسلط کامل بر زبان انگلیسی در آزمون ورودی دانشگاه‌ها نیز قبول شوند.

بهترین دانشگاه‌هایی که در رشته دامپزشکی، دانشجویان بین المللی را پذیرش می‌کنند، عبارتند از:

  1. دانشگاه کمبریج انگلستان
  2. مؤسسه فناوری ماساچوست آمریکا
  3. دانشگاه استنفورد آمریکا
  4. دانشگاه کرنل
  5. دانشگاه واخنینگن
  6. دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس
  7. دانشگاه پنسیلوانیا
  8. دانشگاه کالیفرنیا، دیویس
  9. دانشگاه ادینبرو اسکاتلند
  10. دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ

رشته دامپزشکی مناسب چه کسانی است؟ (بررسی توانایی های لازم)

بدون شک اصلی‌ترین پاسخ به این سوال، بسیار ساده و واضح است. افرادی که به حیوانات و برخورد با آن‌ها علاقه دارند باید به سراغ این رشته بروند. در حالت کلی می‌توان گفت که این رشته برای افرادی با خصوصیات زیر مناسب است:

  1. افرادی که به حیوانات علاقه دارند و اطلاعات کافی در این مورد دارند.
  2. افرادی که توانایی جسمی بالا دارند.
  3. افرادی که توانایی تصمیم‌گیری در شرایط سخت و حساس را دارند.
  4. افرادی که دلسوز و مهربان هستند.
  5. افرادی که توانایی کار در ساعات طولانی که احتیاج به ایستادن‌های مداوم ‌را دارند.

لیست دانشگاه های ارائه دهنده رشته دامپزشکی‌

برخی از بهترین دانشگاه‌های داخل کشور که در مقطع دکتری حرفه‌ای رشته دامپزشکی دانشجو می‌پذیرند، شامل موارد بیان شده در زیر است.

  1. دانشگاه اردکان
  2. دانشگاه ایلام
  3. دانشگاه بوعلی سینا
  4. دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل
  5. دانشگاه سمنان که محل تحصیل این رشته در آموزشکده دامپزشکی شهمیرزاد است.

سال کنکور یکی از سخت‌ترین و پر استرس‌ترین سال‌ها برای بسیاری از افراد است. نداشتن تجربه در مورد آزمون کنکور و اخبار ضد و نقیضی که به گوش داوطلبان می‌رسد، سبب سردرگمی و ترس دانش‌آموزان می‌شود. نوتروفیل در این مسیر همراه شما خواهد بود و به شما کمک می‌کند تا بتوانید این مسیر را با موفقیت پشت سر بگذارید.

سخن آخر

ما در این مطلب تلاش کردیم تا به طور کامل به معرفی این رشته، واحدهای درسی، آینده شغلی و درآمد این رشته بپردازیم. در صورتی که شما نیز در این مورد سوالی دارید، می‌توانید در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید. مشاوران ما در سریع‌ترین زمان ممکن به شما پاسخ خواهند داد.

سوالات متداول

آیا دکتری حرفه‌ای رشته دامپزشکی دارای طرح اجباری است؟

خیر، طرح اجباری برای دانشجویانی که در این رشته تحصیل می‌کنند وجود ندارد.

مدرک لازم برای تاسیس داروخانه و مطلب دامپزشکی شامل چه مواردی است؟

دانشجویان دامپزشکی برای اینکه مجوز لازم برای تاسیس مطب و داروخانه دامپزشکی را دریافت کنند باید حداقل دارای مدرک دکتری عمومی دامپزشکی باشند.

آیا تحصیل در رشته دامپزشکی بدون شرکت در آزمون کنکور امکان پذیر است؟

تنها پذیرش داوطلبان در مقطع کاردانی رشته دامپزشکی و فقط در دانشگاه آزاد با توجه به سابقه تحصیلی و بدون نیاز به آزمون کنکور است.

تیم تولید محتوا نوتروفیل
تیم تولید محتوا نوتروفیل
تیم محتوای نوتروفیل از چند مشاور با تجربه و با ذوق تشکیل شده، که علاوه بر مشاوره دادن به نوشتن نیز علاقه دارند. تیم محتوای نوتروفیل با ترکیب این دو عامل سعی میکند همیشه مقالات به روز و تخصصی کنکور رو برای شما منتشر کند.
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها